Легендарна мелітопольська черешня заробляла до $35 млн на рік. Тепер росіяни окупували регіон її вирощування. Чи буде дефіцит /Фото Ілюстрація Анна Наконечна
Категорія
Картина дня
Дата

Легендарна мелітопольська черешня заробляла до $35 млн на рік. Тепер росіяни окупували регіон її вирощування. Чи буде дефіцит

Ілюстрація Анна Наконечна

Російські окупанти захопили Мелітопольщину — головний регіон вирощування черешні в Україні. Чи варто на неї розраховувати і скількі вона буде коштувати

Через небезпеку обстрілів аграрне господарство «Аврора» не зможе зібрати цьогоріч 400 т черешні, що еквівалентно $600 000 – 800 000 виторгу. «Наші сади знаходяться на підконтрольній Україні території, але ми не можемо гарантувати робітникам безпеку під час збору врожаю», — розповідає менеджер з продажу «Аврора» Едуард Герман.

Цього року компанія розраховує на плодоносність на 30 га. «Сподіваємся зібрати хоча б з 5 га, які знаходяться поодаль від лінії фронту», — говорить Герман. Через війну «Аврора» втратила і основний ринок збуту — 90% продукції експортували до Білорусі.

Гірша ситуація по той бік фронту – в Мелітополі і навколишніх районах. Це основний регіон вирощування черешні, який в 2021 році забезпечив близько чверті від 62 000 т українського врожаю. Forbes оцінює обсяг українського ринку черешні в $100-140 млн на рік. Виторг мелітопольського черешневого кластеру — у $25-35 млн на рік.

В 2020 році Мінекономіки закріпило за мелітопольскою черешнею географічну торгову марку. Найбільший виробник регіону з часткою 60% — компанія «Мелітопольська черешня». Загальна площа садів компанії складає 1200 га, розповіла фінансовий директор «Мелітопольскої черешні» Карина Станчевська. Щороку фірма вирощувала понад 2000 т черешні, додала вона. Другий за розміром виробник — Мелітопольська дослідна станція садівництва імені М.Ф. Сидоренка Інститут садівництва та інших фермерів.

Чим особлива "Мелітопольська черешня" /Фото Ілюстрація Анна Наконечна

Чим особлива "Мелітопольська черешня"

(натисніть "читайти більше")

Мелітопольська земля сприяє вирощуванню черешні — під шаром піску на глибині від 0,5 до 1,5 м знаходиться чорнозем. Таке поєднання для черешні ідеальне. Як розповідав голова Асоціації виробників мелітопольської черешні Геннадій Подшивалов, пісок діє як захисний шар — він зберігає чорнозем, який дає дереву все необхідне. Рослина споживає повне різноманіття поживних речовин, які збереглись у чорноземі ще з часів льодовикового періоду.

Таке поєднання дає баланс смаку: кислоти та солодкої ноти в мелітопольській черешні, каже він. А ось в інших областях смакові властивості регулюють поливом та добривами. Мелітопольська черешня, завдяки природному потенціалу, набирає смакові та якісні характеристики без втручання людини, каже Геннадій Подшивалов.

«Коли ми саджаємо дерева, то поливаємо їх лише два перших роки, аж поки коріння не дістануться до чорнозему. Після полив припиняється, — розповідає Геннадій Подшивалов. — Саме такі особливості ґрунтів забезпечили місцеву черешню тим унікальним смаком, який ви більше ніде не знайдете».

«Мелітопольська окупаційна влада, за підтримки ФСБ примушує великих фермерів здавати весь врожай черешні, — розповідає мер Мелітополя Іван Федоров. — Розрахуватись обіцяють після реалізації. Ціни і строки не обговорюються». А компанію «Мелітопольська черешня» взагалі захопили невідомі особи.

Також російські окупанти не пропускають урожай з Мелітополя і Херсону на підконтрольні Україні території, каже керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі & фрукти» Олександр Хорев. Це загрожує блокаді черешні з тимчасово окупованих теріторій, а ринок за його прогнозом недоотримає понад 20% врожаю.

Інфографіка Максим Золоєдов

Інфографіка Максим Золоєдов

Проти тренду на дефіцит грає очікування хорошого цьогорічного врожаю та фермерські госоподарства з Дніпропетровської, Черкаської, Вінницької, Закарпатської областей. Вони розраховують наростити свою частку.

Щоб забезпечити попит «Уманська фруктова компанія» планує додатково висадити 5 000 середньопізніх та пізніх сортів черешні, говорить її керівник Оксана Гордій. В планах компанії подвоїти площу під черешнею і збільшити до 40 га.

За даними «АПК-Інформ» ціни на черешню наразі коливаються на рівні 80 грн/кг. «Ми не бачимо суттєвого подорожчання у порівнянні з минулим роком», — каже Хорев. Чому ціни не зростають? Крім очікуваного хорошого врожаю, тисне скорочення попиту. Основні споживачі черешні жінки та діти. Багато хто з них залишив Україну, пояснює Олександр Хорев. Гордій очікує зростання цін до 100-120 грн/кг у розпал черешневого сезону.

Матеріали по темі