Дешилл Гемметт «Скляний ключ» і Сет Ґодін «Спів значущості». Фото christies.com, amazon.com
Категорія
Життя
Дата

Американський детектив 30-х років та «Спів значущості» маркетолога Сета Ґодіна. Дві книжки, які, на думку Володимира Федоріна, зробили його розумнішим

2 хв читання

Дешилл Гемметт «Скляний ключ» і Сет Ґодін «Спів значущості». Фото christies.com, amazon.com

Як правильно думати про наші часи – вправи від маркетингового гуру та родоначальника «крутого» детектива

Бджолиний спів гуру

Сет Ґодін «Спів значущості»

Стигмергія – «це не самоорганізація, це організація, що чує себе, веде разом і створює стійкість, обіймаючи краї, а не просто центр», пише Сет Ґодін. Американський інтернет-підприємець і гуру маркетингу запозичив цей термін в ентомологів, які таким чином описують координовану поведінку соціальних комах: бджіл, мурах, термітів. Для досягнення спільної мети вони не потребують ані топменеджерів, ані статутів. Своїми діями бджола залишає знаки у довкіллі, які підказують іншим, що робити.

Приклади стигмергії в житті людства – Wikipedia, софт з відкритим кодом; оновлена мережа Barnes & Noble, де ключові рішення приймають команди окремих книгарень.

Сет Ґодін «Спів значущості» /amazon.com

Сет Ґодін «Спів значущості» Фото amazon.com

«Пурпурова корова» (2003) Ґодіна була маркетинговим маніфестом епохи інтернету: створюйте дивовижні продукти, що їх шукатимуть правильні люди (зараз ми сказали б – інфлюенсери). У «Співі значущості» він намагається знайти формулу найкращої роботи, яку тільки можна собі уявити, організації, без якої люди нудьгуватимуть.

«Імовірно, ми не здатні знайти шлях у майбутнє» – персоніфікація підприємницького успіху, Ґодін переживає кризу (пост)індустріальної економіки як екзистенційну. «Я шалено коливаюсь між оптимізмом і песимізмом, – каже він у розмові з Тайлером Коуеном. – Я вважаю, що оптимізм є реально корисним шляхом до кращого майбутнього, але якщо вдивитись, як насправді влаштований світ, імовірний результат – це песимізм».

«Спів значущості» – метафора з бджолиного царства – складається зі 144 главок. Це не інструкція, не посібник how to, а поштовх до рефлексії. «Гуд і рух вулика – повідомлення кожному з нас, яскрава картина пробудження від навіяного культурою заціпеніння, аби повернутися до речей, що є справді важливими».

Mozart, not Muzak.

Сьогодні, 90 років тому

Дешилл Гемметт «Скляний ключ»

Наближаються місцеві вибори. Від їхнього результату залежить, хто контролюватиме поліцію, прокуратуру і мерію, чиїми будуть доходи від нелегального бізнесу і муніципальних підрядів, кому дістанеться імунітет, а кому – смертна кара.

Ділок, що міцно тримає кермо місцевої політичної машини, використовує нагоду для підвищення власного статусу. Він укладає альянс із сенатором, аби після перемоги спільного списку одружитися з його донькою. Випадкове вбивство руйнує всі задуми.

Мені, як, думаю, і багатьом, не вистачає якісного фікшну про сучасне українське життя, з конфліктами, в центрі яких влада і гроші. На відміну від наших правоохоронців, творча уява може ставити скільки завгодно експериментів без ламання життів через коліно. Такі експерименти допомагають суспільству, що читає, краще розуміти причини своїх злиднів і знаходити ліки.

Дешилл Гемметт «Скляний ключ» /christies.com

Дешилл Гемметт «Скляний ключ» Фото christies.com

Тут не місце аналізувати, коли такий фікшн з’явиться в Україні, але ніщо не заважає вчитися на аналогах, що створені у схожих обставинах. «Скляний ключ» Дешилла Гемметта – про Америку початку 1930-х. Аналогії вражають. За даними проєкту Енгуса Меддісона, ВВП на душу населення в США 1930 року дорівнював $10 695 (проти $9813 в Україні в 2018-му), місцеві еліти завдяки американському федералізму і українській децентралізації мають величезну автономію від центрального уряду, роль пострадянських регуляцій, в яких шаленіє українська корупція, відігравав божевільний «сухий закон».

В умілих руках створений Гемметтом американський «нуар» – непогана машина часу. Від «Скляного ключа» (1931) до «Сплячої красуні» Росса Макдональда (1973) можна простежити очищення правоохоронної і судової систем. Америка впоралась із цим без спеціальних антикорупційних органів і нескінченної судової реформи (вистачило незалежності судів від виконавчої влади). Втім, не виключаю, що після занурення в перші пів століття «нуару» ви дійдете інших висновків.

«Скляний ключ» заслуговує на екранізацію в Україні. Фабулу легко перенести хоч у Харків, хоч в Одесу, хоч у Рівне.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні