Категорія
Новини
Дата

У 2024 році «Лабораторія» видасть книгу про «Укрзалізницю». Один з її героїв – Борис Джонсон  

1 хв читання

Видавництво «Лабораторія» спільно з журналісткою Марічкою Паплаускайте працюють над книгою про «Укрзалізницю». Про це Forbes розповів засновник «Лабораторії» та бібліотеки Librarius Антон Мартинов.

Ключові факти

  • Книгу з поки невідомою назвою планують видати у першому кварталі 2024 року. Тираж – від 10 000 примірників. Середній наклад книг в Україні коливається в межах 1500–3000, казав Forbes директор видавництва «Ранок» Віктор Круглов. До прикладу, книга «За Перекопом є земля» Анастасії Левкової, найпопулярніше художнє видання цьогорічного «Книжкового Арсеналу» – має тираж 3000. Орієнтовна ціна книги про «Укрзалізницю» – 399 грн, каже засновник «Лабораторії» Антон Мартинов.  
  • Авторкою книги стала співзасновниця медіа The Ukrainians Марічка Паплаускайте. Пів року тому про ідею їй розповів сам Мартинов, попросивши порадити можливого автора такої книги. «У тісній співпраці з Антоном та редактором видавництва Миколою Климчуком ми спільно працюємо над цією історією», – написала Паплаускайте на своїй Facebook-сторінці. 
  • Книга про те, як найбільша державна компанія країни – «Укрзалізниця» – ламала хребет російському ведмедю, каже Мартинов. Це буде динамічна й місцями детективна історія про роль, яку відіграла та продовжує відігравати УЗ в українському опорі росіянам, йдеться у пості Паплаускайте. 
  • «Я спілкуюся з десятками людей: від пасажирів, чергових вокзалу, начальників поїздів і провідниць до топменеджменту компанії, аби задокументувати їхні спогади, – написала Паплаускайте. – У книзі буде багато внутрішньої кухні, особистих історій, викликів і рішень». Одним із героїв книги буде колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Контекст

За перший місяць вторгнення «Укрзалізниця» вивезла на захід країни понад 3 млн людей і більше 400 000 – до Європи. У перші дні війни вокзали Києва, Харкова та інших великих міст у зоні воєнних дій наповнилися натовпом людей, які прагнули залишити гарячі точки. Головним пріоритетом воєнного часу стала евакуація потерпілих.

У перші дні великої війни УЗ вивозила у західному напрямку до 200 000 осіб щодобово – втричі більше, ніж до 24 лютого, розповідав Forbes Олександр Перцовський – начальник пасажирської компанії «Укрзалізниця». А львівський вокзал збільшив прийом людей у 6–10 разів, до 30 000–50 000 осіб на добу. Пріоритет – жінки та діти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні