Брати Капранови
Категорія
Життя
Дата

Мільйони гривень доходу і 25 000 гостей. Перший KyivBookFest пройшов (несподівано) успішно для видавців. Скільки їм вдалося заробити

Зустрічі з авторами збільшували продажі видавців, каже засновник видавництва «Наш Формат» Владислав Кириченко. На фото: брати Капранови. Всі фото у публікації: фейсбук-сторінка KyivBookFest

Організатори книжкового фестивалю KyivBookFest не розраховували на прибуток та очікували на 15 000 відвідувачів – майже вдвічі менше, ніж було цьогоріч на «Книжковому Арсеналі». Вийти в плюс справді не вийшло, проте за три дні фестиваль відвідали понад 25 000 людей. Які гроші це принесло видавцям

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Дебютний KyivBookFest закінчився успішно, резюмує у Facebook засновник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов. «Я був скептиком, – додає він. – І помилявся». Непевно був налаштований і організатор книжкового фестивалю – засновник видавництва «Наш Формат» Владислав Кириченко. «Не знаю, чи ми закриємо бюджет», – зізнавався він перед фестивалем. 

Кожен видавець-учасник KyivBookFest зробив організаційний внесок, прив’язаний до розміру орендованої площі. Приміром, видавництво Vivat сплатило близько 150 000 грн за вартість оренди та забудову двох локацій, а #книголав віддало за стенд 15 000 грн, казала Forbes співзасновниця видавництва Світлана Павелецька. Сума внесків склала 1,2 млн грн, а на організацію витратили 2 млн грн, зазначає Кириченко. Решта – кошти видавництва «Наш Формат». 

Фестиваль поєднав галузевий форум та виставку-продаж книжок. Відвідати галузеві події можна було за донат – завдяки 5000 відвідувачів зібрали 800 000 грн на книги для ЗСУ. Виставку-продаж із безкоштовним входом відвідали 20 000 людей. 

У KyivBookFest взяли участь 83 видавництва. Організатори KyivBookFest опитали 60% учасників, і, якщо захід відбудеться наступного року, доєднаються всі. 

Мільйони гривень доходу і 25 000 гостей. Перший KyivBookFest пройшов (несподівано) успішно для видавців. Скільки їм вдалося заробити /Фото 1

Програма містила 160 подій, серед яких зустрічі видавців із представниками влади, презентації книг, обговорення

Мільйони гривень доходу і 25 000 гостей. Перший KyivBookFest пройшов (несподівано) успішно для видавців. Скільки їм вдалося заробити /Фото 2

У KyivBookFest взяли участь 83 видавництва.

Мільйони гривень доходу і 25 000 гостей. Перший KyivBookFest пройшов (несподівано) успішно для видавців. Скільки їм вдалося заробити /Фото 3

КСД на Kyiv Book Fest заробили вдвічі більше, ніж на «Арсеналі», Vivat – у шість разів більше, а у «Видавництва Ранок» рівень доходів з обох подій майже не відрізняється, розповіли Forbes у видавництвах.

Попередній слайд
Наступний слайд

Скільки заробили видавці

Продажі книг компенсували витрати 90% опитаних командою KyivBookFest видавців. З них 60% отримали прибуток, пишуть організатори фестивалю в Facebook.

Великі видавництва з річним виторгом понад 150 млн, як-от КСД, Vivat та «Видавництво Ранок», планували продати книг на понад мільйон гривень. Дохід КСД – понад 802 000 грн, Vivat – 606 000 грн, «Ранку» – близько 500 000 грн. «Не дотягнули до мільйона, бо орендували мало місця», – вважає генеральна директорка Vivat Юлія Орлова. У КСД продажі називають «дуже хорошими, як для першого заходу». Такий дохід за три дні не може принести жодна фізична книгарня, каже PR-менеджерка видавництва Тетяна Рябченко.

«Фоліо» отримали прибуток у 15%, повідомляє генеральний директор видавництва Олександр Красовицький. «Фабула» також вийшла в плюс, додає очільниця відділу маркетингу та комунікації видавництва Анастасія Сумцова. «Наш Формат» продав книг на 900 000 грн – один з найкращих результатів. Лідера за виторгом Кириченко не називає.  

Щоб вийти в нуль, треба було мати продажі на рівні 5000–6000 грн на метр квадратний, пояснює Кириченко. Середній результат – 10 000–12 000 грн – місячний дохід найуспішнішого фізичного магазину, додає він. «Наш Формат» заробили 17 000 грн з метра, а рекорд – 30 000, додає організатор.

Чи відрізняється виручка на KyivBookFest від доходів з «Книжкового Арсеналу», що тривав на день довше? Каса на KyivBookFest [становить] у середньому 30-40% від каси на «Арсеналі» у роздрібних цінах, написав Антон Мартинов у Facebook. Для першої події це гарні показники, переконаний він. 

КСД на Kyiv Book Fest заробили вдвічі більше, ніж на «Арсеналі», а у «Видавництва Ранок» рівень доходів з обох подій майже не відрізняється, розповіли Forbes у видавництвах. У «Фабули» продажі дещо менші, ніж на «Книжковому Арсеналі».  

Які книги стали хітами продажів на KyivBookFest

Натисніть «Читати більше»

КСД

  • «Вечірка на Гелловін / Привиди у Венеції», Аґата Крісті,
  • «Хімія смерті. Перше розслідування», Саймон Бекетт,  
  • «Довбуш. Гідність або забуття», Василь Карп’юк,
  • «Історія для дорослих», Олег Криштопа, Іван Дерейко,
  • «Таємна історія», Донна Тартт  

Vivat 

  • «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші», Володимир Вакуленко-К.,
  • «Рівновага», Володимир Винниченко, 
  • «Невеличка драма», Валер’ян Підмогильний, 
  • «Архіви КГБ. Невигадані історії», Едуард Андрющенко, 
  • «Кафе на краю світу», Джон П. Стрелекі.

«Фоліо» 

  • «Історії та війни» Юрій Гудименко, 
  • «За що воює Україна. Відомі історії нашої держави», Данило Яневський,
  • «Бандера. Портрет на тлі епохи. Перша спроба наукової біографії», Данило Яневський, 
  • Серія книг «Рідне».

«Фабула» 

  • «Бій за Київ», Сергій Руденко,
  • «Довга комендантська година», Андрій Кокотюха,
  • «Наша столітня», Володимир Вʼятрович,
  • «Ніхто не скаже «Прощавай»» Василь Добрянський, 
  • «Війна чорної діри», Леонардо Сасскін. 

«Наш Формат»

  • «Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети», Ґреґ Маккеон, 
  • «Моссад. Найвидатніші операції ізраїльської розвідки», Міхаель Бар-Зохар, Ніссім Мішаль, 
  • «Племʼя. Про повернення з війни і належність до спільноти», Себастьян Юнґер,
  • «Друзі, коханки і велика халепа», Метью Перрі,  
  • «Поля битв. Боротьба за захист вільного світу» автора Герберт Макмастер.

«Лабораторія» 

  • «За перекопом є земля», Анастасія Левкова,
  • «По той бік чарівної палички», Том Фелтон, 
  • «Дзвінка», Ніна Кур’ята,
  • «Дофамінове покоління», Анна Лембке, 
  • «Поговорімо про Ізраїль», Деніел Сокач, Крістофер Ноксон

«Видавництво Старого Лева» 

  • «Я бачу, вас цікавить пітьма», Ілларіон Павлюк,
  • «Семенові зорі», Андрій Зелінський,
  • «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення», Олександр Михед,
  • «Кухня терору, або як збудувати імперію ножем, ополоником і виделкою», Вітольд Шабловський,
  • «Ерос і Психея. Кохання і культура в Європі», Володимир Єрмоленко.

«Видавництво Ранок»

«Ігри спадкоємців», Дженніфер Лінн Барнс,

«Хроніки Місяця : Кресс», Марісса Маєр,

«Легендарій дивних міст», Наталія Довгопол,

«Пес Патрон і Шкарпетковий монстр» Юліта Ран,

«Дім» Катерина Тихозора. 

Майбутнє KyivBookFest 

Найціннішим результатом фестивалю генеральний директор «Видавництва Ранок» Віктор Круглов вважає спілкування видавців, читачів та авторів. «Ми презентували книги, почули відгуки та зробили висновки, щоб покращити продукцію», – каже Круглов. 

Для видавців була цінною професійна панель, переконана Орлова. «У нас було багато тем для обговорення і жваві дискусії», – ділиться Орлова. Наступним кроком після дискусій співзасновниця видавництва #книголав Світлана Павелецька вбачає об’єднання в індустріальну групу.

У KyivBookFest відбувся блискучий старт, каже Рябченко з КСД. Що хотілося б покращити? Додати ще день ярмарку, розглянути локацію ближче до центру міста та подовжити промокампанію, щоб ще більше людей змогли відвідати фестиваль, впевнена Рябченко. Було б корисно долучити до KyivBookFest владу, додає Круглов. 

Майже повну відсутність представників влади Кириченко вважає факапом. «Хотілося б поговорити, куди нам рухатися, які робочі групи створювати», – розмірковує видавець. Серед досягнень фестивалю – налагоджена комунікація з військовими на рівні середньої ланки, висока кількість відвідувачів та якісні панелі для видавців і бібліотекарів, каже Кириченко.

«У нас звичка хейтити, хто б що не зробив, – підсумовує Орлова. – Тут я не чула негативних відгуків – лише натхнення, вдячність і енергію йти далі». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні