Людство невпинно розвивається, зʼявляються нові науки і технології. Прогрес не лишив осторонь й інструменти контролю над людським організмом – біохакінг.
Про те, як він може стати другом у процесах налагодження сну та боротьбі зі стресом і вірусами, ми поговорили з флагманом у нутриціології Ольгою Майко.
Новий номер Forbes Ukraine: 202 найбільші приватні компанії та 303 ефективних СЕО. Замовляйте та отримуйте два журнали за ціною одного!
Ольго, розкажіть, як прийшли до нутриціології, що вона означає особисто для вас?
Моє захоплення нутриціологією з хобі перетворилося на повноцінну професію. І, звісно ж, як це часто буває в разі кардинальної зміни роду діяльності, в основі лежить особиста історія, наполеглива праця з відновлення здоровʼя і незгода із шаблонними підходами конвенційної медицини.
Коли діло дійшло до аутоімунного захворювання щитовидної залози (ЩЗ) і небажання лікарів як в Україні, так і за її межами вникати в першопричину захворювання, я зрозуміла, що моє здоровʼя в буквальному сенсі в моїх руках. І повністю впоралася з цією проблемою. Тому сміливо можу сказати, що ЩЗ я вивчила вздовж і впоперек.
І не тільки ЩЗ. Я залюбки складаю індивідуально підібрані програми харчування, обожнюю тему краси (краса зовнішня неможлива без внутрішнього здоровʼя) і біохакінгу. А також нещодавно пройшла навчання з дитячої нутриціології та імунітету. Неймовірно цікаво й актуально, адже здоровʼя дітей якраз і закладається ще до їхньої появи на світ. Наразі займаюся здоровʼям діток своїх клієнтів, тож для своєї майбутньої сімʼї вже буду профі в цьому питанні.
Глобальні знання у цій сфері вам дав Нью-Йорк. Розкажіть про своє навчання та шляхи вдосконалення майстерності.
Коли я почала свою освіту у сфері нутриціології, вибір припав на Institute for Integrative Nutrition (IIN) та його інтегративний підхід до здоровʼя. Він – піонер у цій галузі. Таке навчання – чудовий фундамент для будь-якого функціонального нутриціолога. Але, певна річ, самим IIN обмежуватися не можна. Моя професія вимагає постійного самовдосконалення і здобуття нових знань. Нині я продовжую навчання в Інституті інтегративної функціональної нутриціології. Несила висловити своє захоплення тим, якого високого рівня спікери у проєкті PreventAge та Університеті освітньої медицини.
У багатьох людей, що активно працюють, є проблеми зі стресом. Як його можна зменшити за допомогою біохакінгу?
Стресу, звісно, за допомогою самої лише меліси не позбудешся. Стрес перш за все слід регулювати повноцінним сном. На ньому я і хочу зробити акцент. Більша частина населення хронічно недосипає. А лягати спати потрібно сьогодні і прокидатися завтра, оскільки саме після 10-ї вечора починає активно вироблятися мелатонін (його секреція, втім, починається вже після 9-ї вечора) і спати потрібно лягати до опівночі.
Що прискорить засинання і забезпечить якісний сон?
- Заспокійливі адаптогени: тулсі (holy basil) і ашваганда.
- Магній, а саме цитрат магнію, гліцинат магнію та гліцерофосфат магнію мають седативні властивості, знижують рівень кортизолу і підтримують печінку під час сну (печінка активна з 2-ї до 3-ї години ранку).
- Цинк. Сприяє підвищенню тестостерону. А коли тестостерону досить, і сон якісніший.
- Триптофан. Сприяє виробленню серотоніну й мелатоніну. Триптофан можна отримати з добавки 5-HTP. Рекомендована доза – 100–200 мг. Мелатонін теж добре приймати курсами (1–3 мг), особливо коли змінюються часові пояси. Мелатонін добре приймати разом із 15 мг цинку, вітаміном В6 (ніацин) і магнієм. Між іншим, світло червоного спектра прискорить вироблення свого власного мелатоніну.
- GABA (гамма-аміномасляна кислота). Дуже важливий нейромедіатор для сну і зняття тривожності.
- Амінокислоти теанін і таурин також дуже добрі для якісного сну. Вони сприяють засинанню і знижують стрес.
- Обовʼязково приймайте вітамін D, але вранці й бажано з жирною їжею. 2–3 тис. МО – оптимально.
І ще. Свідомість визначає буття. Хочеться набратися сміливості й посперечатися з Карлом Марксом, який сказав, що «буття визначає свідомість». А Маркс, своєю чергою, перекрутив постулат Гегеля (учнем якого себе вважав): «Буття визначається свідомістю».
Наш спосіб мислення визначає, наскільки якісним і наповненим буде наше життя. Позитивна свідомість забезпечить ясність розуму і життєрадісність аж до глибокої старості. Позитивна свідомість формує якість життя. А якщо жити за принципом «буття визначає свідомість», то, виходить, наші настрій і якість життя, та й наша індивідуальність у цілому залежать від зовнішніх чинників, від впливу маніпулятивних технологій. А ми – унікальні й індивідуальні.
Також не можу не відзначити такі шість правил, аби досягти чи хоча б наблизитися до позитивної свідомості.
- Сон, сімейне щастя, спокій – правило номер один.
- Немає нічого неможливого – це друге правило боротьби зі стресом.
- Бути щасливим у моменті і не піддаватися негативним емоційним вихорам – це, мабуть, правило третє.
- Соціальна активність обовʼязкова! Вміти дружити – теж талант. Спілкування задля задоволення поза роботою – правило номер чотири.
- Нова інформація, нові знання – правило номер пʼять. І не лише проти стресу, а й для народження нових нейронів у головному мозку.
- Гігієна розуму! Не сидіти в соцмережах постійно. Проживання свого, а не чийогось життя в моменті! Дуже важливе правило номер шість.
Як продукти харчування впливають на здоровий сон? Порадьте топ-3 продукти, які можна і не можна вживати, готуючись до сну.
- Кофеїн. Намагайтеся пити каву та міцний чай як мінімум за вісім годин до сну.
- Какао. Теобромін – активна речовина какао, що справляє стимулюючий вплив на нервову систему. Вживати какао слід хоча б годин за шість до сну.
- Алкоголь. Алкоголь перед сном – не засіб розслабитися і заснути. Якраз навпаки – він скорочує фазу швидкого сну. Тож якщо пити трохи вина ввечері, то хоча б години за дві до сну.
- Речовина тирамін підвищує вироблення норадреналіну, що справляє стимулюючий вплив на мозок і заважає засинанню. Відмовтеся від бекону та сосисок, квашеної капусти, баклажанів, шпинату й картоплі на вечерю.
Вийшло більше трьох. А допоможе засинанню пасифлора, валеріана, меліса, хміль і ромашка. Якщо ви часто прокидаєтеся між першою і третьою ранку, під час активності печінки, це може свідчити про зневоднення. Часом склянка води в цей час (але не проти ночі) допомагає заснути.
Впевненість у собі, яка так необхідна щодня на переговорах, і продукти, які ми вживаємо, – чи є між ними взаємозвʼязок, як ви гадаєте?
Деякі продукти абсолютно точно впливають на ясність розуму. Глютен я б поставила на чільне місце. Для довідки: глютен міститься в таких злаках: пшениця, перловка, ячмінь, спельта і жито.
Глютен (а якщо точніше – білок гліадин, в аналізах позначений як антитіла до IgG) сприяє розвитку аутоімунних захворювань, проникності кишечника і запаленню у шлунково-кишковому тракті, навіть якщо немає целіакії. Є наукове підтвердження того, що коли прибрати з раціону глютен, передусім пшеницю, настає ремісія у людей із психічними розладами! Понад те, глютен може стати тригером Альцгеймера і деяких форм деменції. Про це детально пише Девід Перлмуттер, чудовий невролог, у своїй книзі «Їжа і мозок» (GrainBrain).
З огляду на актуальність це питання заслуговує окремої публікації.
Біохакінг і коронавірус: як уберегти себе від захворюваності й збільшувати кількість кисню в крові?
Спорт я б поставила на перше місце. Аеробні фізичні вправи, а також дихальні практики, звичайно, збільшують вміст кисню в крові.
Альвеоли, респіраторні відділення наших легень, займаються забезпеченням крові киснем. Корисний жир є захисним засобом для наших альвеол.
Насамперед страждають судини і капіляри. Для профілактики тромбозу пораджу такі природні антикоагулянти:
- фрукти-ягоди: яблука, лимони, апельсини, гранати, мандарини, а також калина, чорниця, журавлина, смородина, малина і вишня;
- овочі: капуста, буряк, помідори, огірки, перець;
- жири: рибʼячий жир, оливкова і лляна олії;
- приправи: кориця, імбир, мʼята, часник;
- мед, вода і зелений чай теж сприяють зниженню вʼязкості крові.
У чому полягає ваша робота з клієнтом як біохакера і нутриціолога, з чого починаєте працювати?
Хороше питання! Наш захоплюючий шлях до здоровʼя з клієнтом починається з великого функціонального опитувальника, який налічує 60 сторінок! Я його модифікую і конструюю, виходячи із запиту клієнта. Детальна анкета і всілякі аналізи дають мені гарну інформаційну базу для першої консультації. І, як ви вже встигли помітити, я аж ніяк не тільки про білки-жири-вуглеводи. Вирівняти психоемоційний фон клієнта – моє завдання номер один. А вже потім налагоджувати харчування і підбирати індивідуально здоровий спосіб життя.
Як потрапити до вас на індивідуальний прийом, у якому форматі ви проводите консультацію?
Звичайно, жоден онлайн-формат не замінить особисту бесіду. З киянами я спілкуюся особисто. З клієнтами з інших міст України та з-за кордону ми спілкуємося часто онлайн.
Радо відповім на будь-які запитання. Будь ласка, пишіть у директ.
Чи проводите ви відкриті майстер-класи і як на них потрапити?
Ні, не проводжу. Поки що. Хоча, судячи з усього, до цього все йде. Обовʼязково попрацюю в цьому напрямі. Наразі мій відкритий майстер-клас – моя Instagram-сторінка, де будь-який бажаючий може отримати величезну кількість корисної інформації.
Розкажіть докладніше про свій проєкт «КутюрныйЗОЖ». Це справді прорив, адже нещодавно ця система дістала нагороду «Золотий символ якості».
Так, дякую! Мені справді дуже приємно, що мій проєкт удостоївся такої високої оцінки.
«КутюрныйЗОЖ» – це місце, де я створюю вам індивідуально підібраний здоровий і щасливий спосіб життя.
Багатогранний ЗСЖ (багатогранний, бо не самим лише правильним харчуванням досягається здоровʼя) індивідуального і якісного пошиття. Як у хорошому ательє: все для вас – красиво і якісно, а головне – неповторно, бо ви неповторні.
Дякую за знання: Оллі Совіярві, Теему Аріна, Яакко Халметоя «Біохакінг: керівництво з розкриття потенціалу організму» і Марії Ширшаковій за натхнення.
Тему біохакінгу на Forbes.ua від Ольги Майко не завершено. Далі буде.
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.