Категорія
Життя
Дата

Через блокаду кордону з Польщею зростає ціна паперу. Чи подорожчають книги? Думки видавців розділились

Блокада польсько-українського кордону може підвищити не лише ціни на пальне – під загрозою і книги. Вантажівки змушені їхати довшим маршрутом, аби доставити папір у друкарні. Частина видавців б’є на сполох – мовляв, ціни на видання можуть зрости на 15–20%. Інші вважають такі прогнози невиправданими. Чи варто хвилюватися читачам?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Ціна на друк виходить у відкритий космос», – написав на фейсбук-сторінці засновник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов. Проблема не лише у затримці ввезення паперу через польсько-український кордон, каже генеральний директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький. Ускладнилась логістика перевізників. Машини рухаються через Румунію, Словаччину і інші країни – все це позначається на ціні, додає Мартинов. 

Ще один фактор, що здорожчує виробництво книг – зростання вартості целюлози на європейських ринках. «Для замовників це зростання становитиме понад €60 за тонну», – каже Мартинов. Целюлоза набирає у ціні з 2020-го. Нині залежно від сорту ціна паперу сягає від 50 000 до 65 000 грн за тонну, каже Красовицький. 

Впливає і зростання курсу євро, говорить Мартинов. Українські видавці здебільшого купують папір за кордоном. На тому, що виробляють в Україні, переважно друкують підручники, і його якість невисока, каже засновник «Лабораторії». Через дефіцит і збільшення курсу папір за рік подорожчав ледь не вдвічі, казав Мартинов у січні 2023-го. Тоді ціна книги піднялась зі 150-200 грн до 300-350 грн.

Та поки блокада кордону – основна проблема. «Крім паперу, затримується доставка інших матеріалів і сировини, наприклад, поліграфічної хімії», – зазначає генеральний директор «Видавництва Ранок» Віктор Круглов. Дефіцит і здорожчання імпорту підвищить вартість виробництва українського паперу, переконаний він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні