Категорія
Життя
Дата

Forbes Digital

Через блокаду кордону з Польщею зростає ціна паперу. Чи подорожчають книги? Думки видавців розділились

3 хв читання

Блокада польсько-українського кордону може підвищити не лише ціни на пальне – під загрозою і книги. Вантажівки змушені їхати довшим маршрутом, аби доставити папір у друкарні. Частина видавців б’є на сполох – мовляв, ціни на видання можуть зрости на 15–20%. Інші вважають такі прогнози невиправданими. Чи варто хвилюватися читачам?

«Ціна на друк виходить у відкритий космос», – написав на фейсбук-сторінці засновник видавництва «Лабораторія» Антон Мартинов. Проблема не лише у затримці ввезення паперу через польсько-український кордон, каже генеральний директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький. Ускладнилась логістика перевізників. Машини рухаються через Румунію, Словаччину і інші країни – все це позначається на ціні, додає Мартинов. 

Ще один фактор, що здорожчує виробництво книг – зростання вартості целюлози на європейських ринках. «Для замовників це зростання становитиме понад €60 за тонну», – каже Мартинов. Целюлоза набирає у ціні з 2020-го. Нині залежно від сорту ціна паперу сягає від 50 000 до 65 000 грн за тонну, каже Красовицький. 

Впливає і зростання курсу євро, говорить Мартинов. Українські видавці здебільшого купують папір за кордоном. На тому, що виробляють в Україні, переважно друкують підручники, і його якість невисока, каже засновник «Лабораторії». Через дефіцит і збільшення курсу папір за рік подорожчав ледь не вдвічі, казав Мартинов у січні 2023-го. Тоді ціна книги піднялась зі 150-200 грн до 300-350 грн.

Та поки блокада кордону – основна проблема. «Крім паперу, затримується доставка інших матеріалів і сировини, наприклад, поліграфічної хімії», – зазначає генеральний директор «Видавництва Ранок» Віктор Круглов. Дефіцит і здорожчання імпорту підвищить вартість виробництва українського паперу, переконаний він.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні