Категорія
Компанії
Дата

Три роки Forbes. Хто ми, куди і чому йдемо. Погляд редактора-засновника Володимира Федоріна

П’ять принципів, сім цінностей, п’ять із половиною платформ, три вертикалі і стратегія Forbes Ukraine

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Рівно три роки тому, 30 березня 2020 року, американський Forbes оголосив, що ТОВ «УЯВи!» буде видавцем бренда в Україні. Компанія, чия назва розшифровується як «Україна, Якій Вдалося» і є закликом до сміливості, рішучості та креативу, була заснована мною наприкінці 2019 року, а її мажоритарним бенефіціаром (90%) став бізнесмен та інвестор Артур Гранц. 

Світова паніка навколо пандемії COVID-2019 була в розпалі. Світ, який ми знали, летів шкереберть. Ліцензія передбачала, що перший номер має вийти друком до 1 червня. 

Ми почали найм серед хвиль безпрецедентного стресу – і встигли. На відміну від Forbes Ukraine 1.0, на обкладинці був не олігарх (у березні 2011-го – Віктор Пінчук), а співзасновник фінтек-стартапу Revolut, випускник миколаївського університету Влад Яценко.

Три роки Forbes. Хто ми, куди і чому йдемо. Погляд редактора-засновника Володимира Федоріна /Фото 1

Fast forward – 30.03.2023. За розрахунками редакції, Forbes випустив 22 друкованих номери (сумарна кількість сторінок – 3358), провів 13 форумів, конференцій та інших заходів, які відвідало 2600 осіб. 29 рейтингів, 11 600 матеріалів на сайті forbes.ua. Ми опублікували 91 відео на нашому YouTube-каналі, який минулого року відвідало майже 1,3 млн унікальних глядачів. У компанії працює 67 осіб. Середній вік – 37 років (редакції – 35). 

«УЯВи!» будує бізнес на основі п’яти принципів. Ми виступаємо:

  1. за демократію, верховенство права, права людини;
  2. за європейський вибір і незалежність України;
  3. за економічну свободу і прогрес у всіх його вимірах – соціальному, технологічному, духовному;
  4. проти корупції в усіх її формах.
  5. Ми служимо тільки одній групі інтересів – своїй аудиторії (читачам, глядачам, слухачам, користувачам).

Принцип служіння – міст до сімох професійних цінностей. 

  1. Служіння. Ми віддаємо, аби в Україні збільшувався простір знань, розуміння, націленості на створення бізнесів, ноу-хау та кар’єр.
  2. Точність. Ми відповідаємо за кожне своє слово – і виправляємо помилки, щойно їх знайшли.
  3. Скромність. Ми не селебріті, ми просто робимо дуже важливу справу. Якщо когось із нас упізнають у професійних спільнотах або на вулиці, причина – персональний бренд, побудований на користі, яку ми надали нашій аудиторії. Розумне ставлення до себе і до інших – підґрунтя для четвертої цінності. 
  4. Growth mindset. Майже все, що ми робимо, можна робити краще. Ми вдосконалюємося щодня. 
  5. Гідність і довіра. В нашій команді кожен – людина Forbes з усіма похідними.  
  6. Одна команда. Ми вболіваємо за спільний результат і робимо все, що потрібно, незважаючи на те, що сказано в конкретному job description.
  7. Культура помилки. Чесна помилка – крок до успіху. Головне – не тупцювати на одних і тих самих хибах.

Принципи і цінності дозволили нам розбудувати п’ять платформ.

  1. Друкований журнал. План на 2023 рік – шість разів на рік. Кожен номер – для повільного читання, для діалогу навколо історій і ідей.
  2. Сайт. Щоденний журнал, або картина світу, яку тут і зараз зібрала редакція як найбільш релевантну для осіб, що приймають рішення.
  3. Соціальні мережі. Швидкий контакт з усіма, хто цікавиться бізнесом, підприємництвом, економікою. Місце залучення й інтерактиву. Ваш голос має значення. 
  4. Конференції, або «живий журнал». Кожна подія – створення нового контенту, обмін ідеями та досвідом, найбільша у світі розкіш – живе спілкування з цікавими людьми. 
  5. YouTube. У лютому ми запустили щотижневі Business Breakfast – онлайн-зустрічі з капітанами бізнесу, лідерами думок, державними діячами. Це можливість для нашої авдиторії долучитися до редакційних процесів і поставити свої запитання гостям. На підході – «Перший мільйон» із головним редактором Борисом Давиденком, школа бізнесу для десятків тисяч підприємців, які прагнуть будувати успішні компанії завдяки досвіду тих, хто це вже зробив.

До речі, про освіту. Це майбутня шоста платформа. Ми почали зі створення спільноти експортерів, які навчатимуть одне одного під час регулярних вебінарів. Завдання 2023 року – знайти для Forbes місце на ринку пожиттєвого навчання та відбудувати відповідну команду та бізнеспроцеси. 

Суть того, що ми робимо в 2023 році, можна звести до трьох вертикалей. 

Наближення перемоги. Сьогодні на це працює кожна організація в країні. Forbes зберігає і створює робочі місця, сплачує білі зарплати, підтримує волонтерів і військових своїми матеріалами та акціями (пам’ятаєте грудневий аукціон, на якому фотограф Forbes Олександр Чекменьов отримав за одну зі своїх робіт 6 млн грн, які витратив на забезпечення генераторами шкіл Київщини?). Це ключове, і на цьому напрямі ми будемо тільки посилюватись.

Розвиток підприємництва. Люди, що створюють нові цінності, незважаючи на ризики та труднощі, – авангард нації. Вчити, знайомити, надихати, оспівувати підприємців на всіх платформах – місія Forbes в усі часи. Зараз ми відчуваємо це ще краще, ніж до 24 лютого.

Розвиток бізнескультури. Майбутнє української економіки залежить від сили динамічних, стійких, розумних компаній. Корпоративна культура, найкращі практики, досвід успішної експансії на зовнішні ринки, особиста ефективність… Перед журналістами і редакторами Forbes – блакитний океан, який не має берегів, бо це океан вдосконалення і прогресу. 

Україні потрібні тисячі конкурентоспроможних компаній, десятки тисяч менеджерів, сотні тисяч підприємців. Це і є зоною служіння Forbes, який, як усім відомо, є інструментом капіталіста. 

Наша стратегія – бути стійкими і швидкими під час випробувань, гнучкими і компетентними під час розбудови. Із сильною командою і гострою уявою, разом з країною та бізнесом Forbes Ukraine створює майбутнє, в якому хочеться жити. 

З великою вдячністю ЗСУ, редактор-засновник Forbes Володимир Федорін.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні