Усвідомлений бізнес: як бізнесмен Дмитро Александров створив ретрит-центр для підприємців
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

Усвідомлений бізнес: як бізнесмен Дмитро Александров створив ретрит-центр для підприємців

Ретрит-центр усвідомленого бізнесу – це місце, де підприємці матимуть змогу продуктивно відпочити й набратися енергії, щоб потім, повернувшись до своєї роботи, з новими силами рухатися вперед

Від першого мільйона до пошуку нового, усвідомленого підходу до бізнесу – бізнес-шлях підприємця Дмитра Александрова налічує чимало віражів. У прагненні показати, як можна ефективно вести бізнес без роботи 24/7, зʼявився ретрит-центр Дмитра Александрова – місце для відпочинку підприємців нової формації. Цей простір створений для тих, хто прагне не тільки добре заробляти, а й позитивно впливати на навколишній світ.

Життя на швидкості 

Дмитро Александров, 47 років. Юрист, підприємець, інвестор. Входив до сотні найкращих юристів України, неодноразово був «Адвокатом року». Починав кар’єру в 1996-му, ще навчаючись у юридичній академії. 2002 року заснував адвокатську фірму «Александров і партнери». Водночас активно розвивав різні напрями бізнесу: від мережі автомийок до нерухомості. У 2019-му став засновником першого в Україні Ретрит-центру усвідомленого бізнесу.

Сьогодні саме ретрит-центр Дмитро вважає справою свого життя. Він створив це місце з метою донести до підприємців думку, що бути бізнесменом – це не тільки важка та клопітна робота, а насамперед можливість жити щасливо й гармонійно. Звʼязок духовного і матеріального.

«У часи, коли я завзято будував юридичну кар’єру, я проводив у відрядженнях по 250-270 днів на рік. Постійно в дорозі, майже без перепочинку – це дуже виснажувало. Мій шлях до першого мільйона був непростим…», – згадує Дмитро.

У 32 роки Александров досягнув своєї мети – став доларовим мільйонером. Однак несподівано зрозумів, що гроші не зробили його щасливим. Йдучи до своєї мети, Дмитро незчувся, як емоційно та фізично виснажився. З’явилися проблеми в стосунках із сімʼєю, погіршилося здоров’я.

«Перша думка про те, що щось не так, з’явилася, коли стало важко нахилятися, щоб зав’язати шнурки на черевиках. У мене постійно боліла спина: при зрості 175 см я важив 110 кг! Тоді й подумав: мені тільки 36 років, це ж навіть не половина життя! Що ж буде далі? Наступним приводом задуматися стало те, що після краплини алкоголю я почувався так зле, наче випив не менше літра. Я чітко зрозумів – час кардинально змінити життя. Уже на межі я раптом усвідомив, що щастя – за межами матеріального. Але як його досягти?».

Усвідомлений бізнес: як бізнесмен Дмитро Александров створив ретрит-центр для підприємців /Фото 1

Дмитро Александров, 47 років. Юрист, підприємець, інвестор.

Я чітко зрозумів – час кардинально змінити життя. Уже на межі я раптом усвідомив, що щастя – за межами матеріального. Але як його досягти?

Шукаючи відповідь на це запитання, Дмитро відкрив для себе медитацію та інші духовні практики. За рік пройшов близько десяти ретритів: на тиждень-два повністю відходив від соціуму, залишався без зв’язку з зовнішнім світом і займався по 8–10 годин щодня. 

Під час цих ретритів бізнесмен усе більше розумів, як тісно пов’язані духовне та фізичне. Читаючи книжку американського вчителя тибетського буддизму Майкла Роуча, Александров дізнався про користь днів тиші й сам захотів спробувати. 

«Я усамітнився в хатині край села, де провів два тижні в тиші та спокої. За цей час списав різними думками великий блокнот. Основна ідея, що я осягнув тоді, – бізнес не тільки може, а й повинен бути усвідомленим».

Усвідомлений бізнес

«Коротко я б описав усвідомленість так – це виваженість у діях, емпатія, намагання зрозуміти ближнього та допомогти йому. Пересічна людина приймає приблизно 5000 рішень щодня, а середньостатистичний бізнесмен – майже 8000. Будь-яке рішення має причинно-наслідковий зв’язок: те, що ви робите іншим, повертається до вас. Кожен наш крок повинен бути відповідальним та усвідомленим. Ми повинні чітко знати, що, як і чому робимо, якими будуть наслідки наших дій».

Свідомий підприємець має думати не тільки про власну вигоду тут і тепер, а й про перспективу виробничих відносин. Треба тримати баланс матеріального та духовного, раціонально використовувати людські ресурси, що означає поліпшувати життя тих, від кого залежить успішність підприємства, – членів команди, партнерів, клієнтів. 

Під час чергового ретриту Дмитро дійшов висновку, що хоче побудувати власний ретрит-центр, де зміг би навчати підприємців азів усвідомленого бізнесу, а також того, як знаходити відповіді на важливі питання навіть у надзвичайних обставинах.   

Місце для тих, хто хоче усамітнитися 

Насамперед потрібно було знайти правильну ділянку для будівництва, місце, де людина могла б усамітнитися серед тиші, подумати й прийняти важливі для себе рішення. Александров переглянув майже 150 ділянок, поки знайшов відповідну місцину за 33 км від Києва у селі Хмільна.

Усвідомлений бізнес: як бізнесмен Дмитро Александров створив ретрит-центр для підприємців /Фото 2

Ретрит-центр усвідомленого бізнесу

«Наш комплекс складається зі скандинавських будиночків, що виготовляються на заводі й швидко збираються на місці встановлення. Їх вироблено з екологічних матеріалів, у кожному є камін, тому навіть узимку в них дуже комфортно. Серед мальовничого лісу ми побудували затишне містечко з високоякісним інтернетом, обладнаною кухнею та питною водою з власної свердловини. Торік у грудні придбали великий генератор, щоб забезпечити безперебійне світло й тепло».      

Нині Ретрит-центр усвідомленого бізнесу – це комплекс із 10 будиночків, де можуть розміститися 20 гостей, а також зала площею 120 кв. м з великою терасою. Але центр розширюється – на черзі встановлення ще п’яти будиночків. А для того, щоб гості могли відпочити на повну, заплановане будівництво невеликого SPA.

Поспішати повільно

Суть ретриту полягає в усамітненні. Це можливість прислухатися до своїх думок, сконцентруватися на внутрішньому світі, почути себе. Тому на території центру діють обов’язкові правила: не вмикати музику, не приїжджати з тваринами, не палити вогнища, не смажити шашликів, не вживати алкоголю. Також є рекомендації –наприклад, відмовитися від кави, не користуватися ґаджетами тощо.

Усвідомлений бізнес: як бізнесмен Дмитро Александров створив ретрит-центр для підприємців /Фото 3

Ретрит-центр усвідомленого бізнесу

Ретрит може тривати день, два, три й навіть більше. Він має кілька напрямів. Комусь потрібен «день тиші», комусь – «день равлика», коли всі процеси навмисне уповільнюються (рухи, артикуляція, приймання їжі тощо). Усвідомлений бізнес – це не «бігти вдвічі швидше, щоб устигнути вдвічі більше», а «поспішати повільно», абстрагуватися від усього стороннього, прислухатися до себе. Тільки тоді приходять ефективні рішення та креативні ідеї.

Це все, а також інформаційний детокс, коригування сну, заняття з йоги, медитація та споглядання природи допомагає повністю очистити свідомість від інформаційного бруду, відновити сили й внутрішні ресурси і перейти до стану врівноваженості та спокою.

Усвідомлений бізнес: як бізнесмен Дмитро Александров створив ретрит-центр для підприємців /Фото 4

Ретрит-центр усвідомленого бізнесу

Наступний етап – робота з ментором, який допоможе зрозуміти, на які цінності потрібно опиратися в бізнесі, дасть техніки й практики, щоб досягти максимальної усвідомленості. Це «мозковий штурм», що полягає в пошуці ефективного розв’язання якого-небудь складного завдання. Також підприємці, які прагнуть підвищити KPI прийнятих рішень, мають змогу працювати колективно.

У ресурсному стані все це зробити набагато легше. Я хотів би, щоб кожен підприємець навчився перебувати в розумовому стані максимальної ефективності – і не лише після ретриту, а й тривалий час по тому

Змінюймо себе – змінюймо світ

«За нашими підрахунками, цей бізнес повинен був окупитися за три-чотири роки. І хоча війна внесла свої корективи, справи йдуть добре. Ми постійно розширяємо та удосконалюємо центр, щоб задовольнити всі побажання наших гостей. Ми дотримуємося свого плану – вже практично вийшли на самоокупність, а протягом найближчих двох років сподіваємося повернути інвестиції», – пояснив підприємець.  

На початку повномасштабної війни місцевість, де розташований центр, була окупована. Там було справжнє пекло. У той час Александров думав про те, чи варто й надалі просувати ідею ретрит-центру, чи на часі вона. Були навіть думки призупинити чи закрити проєкт. Центр дивом не постраждав, а Дмитро впевнився у важливості свого задуму. 

«Я хочу створити в Україні, а згодом і за кордоном, цілу мережу ретрит-центрів. До війни були запити на такі центри в Харківській області, на Закарпатті, в Одесі та Тернополі. Нещодавно активізувався партнер з Тернополя, тому попереду в нас ще багато роботи. Це для мене справа душі і є мета зробити усвідомлений бізнес глобальним трендом. Саме тому мною в 2023 році була написана книга «Усвідомленість у бізнесі»

Це означає, що і в регіонах підприємці матимуть змогу продуктивно відпочити та набратися енергії, щоб потім, повернувшись до своєї роботи, з новими силами рухатися вперед. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні