Категорія
Життя
Дата

Від творців «Врятувати рядового Раяна». Виходить серіал «Володарі повітря» про військову авіацію у Другій світовій. Чим цікава нова робота Стівена Спілберга і Тома Генкса

серіал «Володарі повітря», Apple TV+ /Apple TV

Бюджет «Володарів повітря» становить близько $250 млн. Після того як HBO відмовилася від серіалу з огляду на високі витрати, проєкт замовили для Apple TV+ Фото Apple TV

Військовий бойовик «Володарі повітря» про американських військових льотчиків у Другій світовій війні з 26 січня можна подивитися на Apple TV+. Продюсери серіалу – Стівен Спілберг та Том Генкс – уже працювали разом над стрічкою «Врятувати рядового Раяна», серіалами «Тихий океан» та «Брати по зброї» про цей же історичний період. Чим цікава їхня нова робота – у трьох фактах.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Реальна історія американських бомбардувальників у дев’яти епізодах

Серіал «Володарі повітря» заснований на однойменній книзі американського історика Дональда Л. Міллера. Це документальна історія про роботу 100-ї бомбардувальної групи Восьмої авіаційної армії США, якій було доручено атакувати окуповану нацистами територію в Європі. Льотчики платили високу ціну в боротьбі проти Третього рейху: багатьох чекали поранення, загибель або полон. Ті, хто повернувся додому, пережили брак кисню і нищівні бої на висоті 7,500 м у повітрі.

«Інформацію про те, наскільки небезпечними були бомбардування, приховували від військових не лише начальники, а й товариші-льотчики», – йдеться в огляді The Guardian.

Трейлер серіалу «Володарі повітря». Джерело: Apple TV

Для операцій використовували важкі бомбардувальники Boeing B-17 «Летюча фортеця» з екіпажами по 10 людей. Рівень втрат під час атак складав близько 75%, пише Міллер. Тим не менше 100-та бомбардувальна група, яка прибула в Східну Англію в 1943-му, допомогла змінити баланс сил у війні на користь Антигітлерівської коаліції.

Історію повітряної війни проти Німеччини, що базується на сотні інтерв’ю з льотчиками та цивільними, листах, неопублікованих щоденниках і урядових документах, помістили в дев’ять епізодів. Перші два вийшли на Apple TV+ у п’ятницю, 26 січня. Надалі платформа випускатиме по одній серії щоп’ятниці до 15 березня.

Продюсерське тріо, що створило найвідоміші роботи про Другу світову

Продюсери серіалу – Стівен Спілберг, Том Генкс і Ґері Ґоцмен – уже працювали разом із темою Другої світової війни в серіалах «Брати по зброї» для ВВС і «Тихий океан» для HBO. Роботи про американських морських піхотинців принесли творцям один «Золотий глобус» і 15 «Еммі». Зокрема, обидва були відзначені премією як «Найкращий мінісеріал».

Том Генкс, Стівен Спілберг, Ґері Ґоцмен, «Володарі повітря»

Продюсери серіалу Том Генкс, Стівен Спілберг і Ґері Ґоцмен на прем'єрі «Володарів повітря» в Лос-Анжелесі, січень 2024-го. Джеререло: Apple TV

Еталонним для жанру вважається фільм «Врятувати рядового Раяна», який Спілберг і Генкс спродюсували в 1998-му. Стрічка про висадку військ союзників у Нормандії отримала п’ять «Оскарів» і займає 24-у позицію у списку 250 найкращих фільмів за версією IMDb.

«Володарі повітря» – третій проєкт серії після «Братів по зброї» і «Тихого океану» і перший серіал, у виробництві якого брала участь Apple Studios. Режисерами виступили Кері Джоджі Фукунага («007: Не час помирати»), Анна Боден і Раян Флек («Капітан Марвел»), а також Ді Ріс («Ферма «Мадбаунд») і Тімоті Ван Паттен («Клан Сопрано»).

Рекордні бюджети та номінанти на «Оскар» у головних ролях

Картини продюсерського тріо відомі рекордними бюджетами. «Брати по зброї» на момент виходу в 2001 році вважався найдорожчим мінісеріалом із бюджетом на виробництво $125 млн. У 2010-му його перегнав «Тихий океан», на створення якого витратили $200 млн. Бюджет «Володарів повітря» складає близько $250 млн. Після того як HBO відмовилася від серіалу з огляду на високі витрати, проєкт замовили для Apple TV+, зробивши «Володарів повітря» першим серіалом власного виробництва.

Вступні титри «Володарів повітря». Джерело: Apple TV

Робота над серіалом тривала близько 10 років. Для зйомок побудували щонайменше дві копії літаків Boeing B-17, відтворили німецький табір для військовополонених і авіабазу Thorpe Abbotts в Оксфордширі. Щоб імітувати зліт і посадку літаків, задіяли будівельні крани.

Тлом для зйомок повітряних боїв були світлодіодні екрани. На них проєктували зображення в реальному часі. На відміну від «хромакею», коли всі спецефекти з’являються вже на етапі монтажу, така технологія дозволяє акторам «бачити наближення ворожих винищувачів» прямо під час роботи на знімальному майданчику, розповідав один із акторів стрічки Ентоні Бойл.

Акторський склад серіалу очолюють номінанти на «Оскар» Остін Батлер («Елвіс», «Дюна: частина друга») і Баррі Кеоган («Солтберн», «Банші Інішеріна», «Дюнкерк»). До них приєдналися Каллум Тернер, зірка франшизи «Фантастичні звірі», і Шуті Ґатва з «Сексуальної освіти».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні