Категорія
Життя
Дата

Сім нових фільмів і серіалів про бізнес. Драма Ferrari, успіх гурту BTS та битва Dior із Chanel

Адам Драйвер у ролі Енцо Феррарі /ferrari-film.com

У ролі Енцо Феррарі в однойменному фільмі — Адам Драйвер. Фото ferrari-film.com

Восени та взимку на стрімінгах і в кінотеатрах з’явилось (і ще з’явиться) чимало нового кіно про бізнес. Netflix зняв документалку про зліт і падіння електронних сигарет Juul. На Disney+ вийде серіал про феномен південнокорейського гурту BTS – щомісяця на Spotify їх слухає понад 31 млн людей. Apple TV+ покаже, як у повоєнні часи конкурували Крістіан Діор та Коко Шанель. Які фільми про бізнес-провали й перемоги варто подивитись

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Феррарі» 

Дата прем’єри: 28 грудня 2023 року

Де дивитись: у кінотеатрах

Життя молодого Енцо Феррарі було сповненим перемог. Переважно – в автоперегонах. У 1947 році разом із дружиною Лаурою він заснував компанію Ferrari, що випускає спорткари. Дія фільму розгортається за десять років потому. У подружжя помирає син, успішний бізнес поступово йде нанівець, стосунки Енцо та Лаури на межі розриву. У ролі Феррарі – Адам Драйвер («Зоряні війни. Пробудження сили», «Дім Гуччі»), Лауру грає Пенелопа Крус («Ванільне небо», «Вікі Крістіна Барселона»).

Феррарі міркує над порятунком бізнесу. Щоб збільшити продажі та перемогти конкурентів, автомобіль Ferrari має перемогти на Mille Miglia – легендарних перегонах на витривалість, що проходять на відкритих дорогах Італії.

Трейлер фільму «Феррарі»

«Падіння дому Ашерів»  

Прем’єра: 12 жовтня 2023 року

Де дивитись: Netflix

Мінісеріал зняли за мотивами однойменного оповідання Едгара Алана По. Родерік Ашер та його сестра Меделін керують величезною фармацевтичною компанією Fortunato Pharmaceuticals, яка виробляє «Лідагон» – препарат, що викликає залежність. Здавалося б, ніщо не може зруйнувати його справу, яка нашкодила сотням тисяч людей. Та впродовж двох тижнів раптово помирають усі шестеро дітей Родеріка.

Чого тут повчитись підприємцям? Наприклад, патентувати ідеї. В молодості Родерік не зробив цього і був вимушений миритись із тим, що його ідею присвоїв бос.

«Роббі Вільямс»

Прем’єра: 8 листопада

Де дивитися: Netflix

Альбоми Роббі Вільямса входять до сотні найбільш продаваних у Великій Британії. Співак увійшов до Книги рекордів Гіннесса після того, як у 2006 році продав 1,6 млн квитків на свої концерти за один день.

У чотирьох серіях зібрані архівні кадри, що розповідають про 30 років кар’єри Вільямса. Деякі з них співак бачить вперше. Історія бере початок від злету популярності гурту Take That, у складі якого виступав 16-річний Роббі. Далі – сольна кар’єра та натовпи фанатів. У англійському Небворті за три концерти в 2003-му, відомі як Live at Knebworth, виконавець зібрав 375 000 людей. Успіх супроводжували депресивні епізоди й залежність від наркотиків.

Трейлер серіалу «Роббі Вільямс» на Netflix

«Великий вейп: зліт і падіння Juul»

Прем’єра: 11 жовтня

Де дивитись: Netflix

Двоє випускників Стенфордського університету Джеймс Монсіс і Адам Боуен створили зручний стильний пристрій для куріння з приємним смаком, який, як стверджувалось, шкодив менше, ніж цигарки. Задум перетворився на один із найшвидше зростаючих стартапів у США – Juul. На піку популярності його оцінювали у $38 млрд. 

Задум молодих підприємців не вдався. Вони не переконали старших людей відмовитись від цигарок, натомість на Juul підсіла молодь. Їхні пристрої перетворились у атрибут вечірок, зустрічей з друзями та навіть уроків у навчальних закладах. Згодом у тих, хто часто курив Juul, почались проблеми з дихальною системою, підлітки масово потрапляли в лікарні.

У чотирьох серіях «Злету і падіння Juul» зібрані інтерв’ю працівників, батьків постраждалих підлітків, журналістів. Об’ємне полотно для підприємців, яке дасть чимало уроків, як не треба робити. Ось лише два: не слід повторювати помилки конкурентів та ігнорувати дослідження. 

Трейлер серіалу «Великий вейп: зліт і падіння Juul»

BTS Monuments: Beyond the Star 

Прем’єра: 20 грудня

Де дивитись: Disney+

Південнокорейський гурт BTS – потужний кейс музичної експансії. Виступати музиканти почали у 2013 році, а вже у 2017-му BTS став першим виконавцем K-pop, коли виступив на церемонії American Music Awards. У 2019 році гурт заробив на гастролях $170 млн. Це більше, ніж будь-який американський гурт, окрім Metallica, пише Forbes.

Документальний серіал BTS Monuments показує шлях сімох музикантів до виступів у США та зміцнення статусу на західному ринку. Постійні гастролі, виступи, тиск слави періодично підштовхували різних учасників гурту до роздумів вийти з його складу. BTS вдавалось зберегти цілісність.

Нині південнокорейський гурт припинив виступати. Усі семеро – на військовій службі, яка є обов’язковою для всіх чоловіків у Південній Кореї. На знак лояльності фанати почали масово купувати старі релізи гурту в iTunes. Станом на 20 грудня 2023 року 40% місць у першій десятці чарту Billboard належить саме BTS, пише Forbes.

Трейлер серіалу «BTS Monuments: Beyond the Star»

«Вонка»

Прем’єра: 14 грудня 

Де дивитись: у кінотеатрах

Події стрічки розгортаються у першій половині XX столітті. Шоколатьє Віллі Вонка, якого грає Тімоті Шаламе, прибуває до Лондона після семи років плавання навколо світу. Весь цей час він шукав делікатеси, які нададуть його цукеркам надзвичайного смаку. Побічний ефект – від солодощів Вонки у людей покращується настрій і вони починають літати.

Вонка мріє продавати шоколад у своєму магазині. На заваді мрії стають конкуренти, які не планують поступитись ані найдрібнішою часткою ринку. Ба більше, вони готові знищити суперника. Та Віллі доводить: мрійники, які горять справою, обов’язково досягнуть свого.

«Вонка» – не гайд для підприємця, а радше казка для перегляду на Різдво. Десь на такий результат кінокритики й очікували від режисера «Паддінгтона» Пола Кінга. Але одному навчитись точно можна: читати дрібний шрифт у документах, які підписуєш.  

Трейлер фільму «Вонка»

The New Look

Прем’єра: 14 лютого 2024 року

Де дивитись: Apple TV+ 

10-серійна історична драма розповідає про події у розпал та після Другої світової війни. У Парижі сходила зірка нової ікони моди – Крістіана Діора. У 1942 році він залишив французьку армію, приєднавшись до модного дому Lucien Lelong у Парижі. За чотири роки створив власний бренд. У 2019-му компанія Christian Dior SA займала 143-тє місце в рейтингу найбільших компаній світу від Forbes. 

Події серіалу розгортаються довкола конкуренції Діора з Коко Шанель. Її колекціям притаманні вільні силуети, у Діора – підкреслена талія та ефектні геометричні форми. Діаметрально протилежні погляди у дизайнерів були не лише на моду й бізнес. Шанель співпрацювала з нацистами, а сестру Діора, Кетрін, заарештувало та відправило у концентраційний табір гестапо за співпрацю з французьким рухом опору.

Трейлер серіалу The New Look

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні