Категорія
Гроші
Дата

Перше інтервʼю міністра АПК Сольського після оголошення підозри. Про більш як 1000 атовців, корупційну Аграрну академію наук та «робінгудство»

Микола Сольський, міністр АПК /Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Микола Сольський є одним із підозрюваних у так званій схемі з виведення держземлі у приватну власність. Фото Антон Забєльський для Forbes Ukraine

Чому міністр агрополітики Микола Сольський не вважає злочином виведення землі з-під власності Національної академії аграрних наук? Яка його роль у цій історії? До чого тут понад 1000 атовців та як міністр повʼязаний із компанією «Довіра 2008», що обробляє ці землі?

У 2017–2019 роках 2493 га в Сумській області, якими на той час володіли держкомпанії «Іскра» і «Надія» Національної академії аграрних наук, було передано на безоплатній основі учасникам АТО.

Як розповів Forbes співрозмовник у НАБУ, який погодився говорити анонімно через чутливість теми, підозрювані шукали атовців через оголошення по всій країні з єдиною умовою – вони мали одразу передати землі в оренду маловідомій приватній агрокомпанії «Довіра 2008». Детально про цю справу Forbes Ukraine писав 23 квітня. 

Точка зору слідства – це була схема з виведення держземлі вартістю понад 291 млн грн у приватні руки через учасників АТО. «Досить поширена схема», – каже детектив. Підозрювані – 12 осіб, серед яких – міністр агрополітики та продовольства Микола Сольський, його заступник Маркіян Дмитрасевич, колишній начальник Держгеокадастру Олександр Колотілін, директор агрохолдингу «Авіс Украгро», в який входить «Довіра 2008», Михайло Бугрименко. 

Сольський протилежної думки. «Від цього всі виграли – атовці отримали землю і гроші, а держбюджет податки, – каже він. – Водночас Аграрна академія наук, маючи великий запас землі, у 90% випадків здає її в оренду за «сірими» схемами». 

Чому міністр вважає, що злочину не було та яка його роль у цій історії? 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні