Категорія
Гроші
Дата

Земельна схема для воїнів АТО. Чому суд відправив під арешт міністра АПК Миколу Сольського і що йому загрожує – подробиці справи

23 квітня працівники САП та НАБУ вручили міністру аграрної політики та продовольства Миколі Сольському підозру /Getty Images

23 квітня працівники САП та НАБУ вручили міністру аграрної політики та продовольства Миколі Сольському підозру Фото Getty Images

26 квітня Вищий антикорсуд взяв під арешт агроміністра Миколу Сольського з альтернативою застави 75,7 млн грн. НАБУ і САП підозрюють Сольського у незаконному заволодінні землею на 291 млн грн у 2017-му. Сам він спростовує звинувачення – каже, що юридично допомагав військовим АТО отримати землю. Що відбулося? Оновлений текст від 23 квітня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Вперше чинний міністр України отримав підозру від правоохоронців. 23 квітня працівники САП та НАБУ вручили міністру аграрної політики та продовольства Миколі Сольському підозру у вчиненні правопорушення за статею 191 Кримінального кодексу. Крім міністра, за даними правоохоронців, підозри отримали два «куратори» органів Держгеокадастру та особа, яка сприяла реалізації ймовірної схеми. 

За версією слідства, підозрювані у 2017–2019 роках нібито заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких понад 291 млн грн. Вони також нібито хотіли заволодіти ще 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, однак НАБУ та САП встигли накласти на ці ділянки арешт.

У чому суть справи та чим володіє Сольський? 

Суть справи

Земля, що фігурує у справі, за даними слідства, з радянських часів належала двом підприємствам Національної академії аграрних наук України в Сумській області – «Іскра» та «Надія». Підозрювані нібито у змові з тодішнім головою Держгеокадастру Олександром Колотіліним знищили документи, які надавали право цим держпідприємствам користуватись землею. 

Далі ділянки були передані ветеранам АТО, які мали за законом право на безкоштовну землю, але з умовою про її передачу в оренду агрохолдингу, йдеться в заяві правоохоронців. 

Обставини семирічної давнини стосуються спору між державними підприємствами та військовими АТО за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону, йдеться в повідомленні пресслужби Мінагро з посиланням на слова Сольського. Міністр наголошує: під час цих подій він ще був адвокатом. «Спори вирішуються судами, в тому числі Верховним судом, і, як мені відомо, ряд рішень констатують відсутність права держпідприємств на землі, які, ймовірно, має на увазі НАБУ», – наголошує Сольський.  

Наприклад, у липні 2021-го Північний апеляційний господарський суд відхилив апеляційну скаргу держкомпанії «Надія» проти Держгеокадастру та Роменської міської ради Сумської області про право власності на 1343 га землі. Аргументація суду – матеріали справи не містять державних актів, які б засвідчували право землекористування спірними земельними ділянками як «Надії», так і радгоспу, на базі якого була створена держкомпанія.

Чим володіє Сольський та які перспективи справи 

Провадження може тривати роками, каже партнер адвокатського об’єднання Moris Group Станіслав Пелюк. «Велика кількість підозрюваних та їхніх захисників будуть впливати на тривалість розгляду», – зазначає він.

Не виключено відсторонення від обов’язків міністра протягом розгляду справи, тому що підозрюваний, перебуваючи на посаді, може тиснути на свідків чи ховати документи, припускає Пелюк. Якщо Сольського визнають винним, йому загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Сольський очолив Мінагро в березні 2022-го. У 2019–2022 роках – голова Комітету аграрної політики Верховної Ради. У ВР пройшов по списку «Слуги народу». Юрист за освітою, Сольський працював директором юридичної фірми «Сольський, Процик і партнери, з 2007-го – співзасновник «Український Аграрний Холдинг». За даними YouControl, частка Сольського в агрокомпанії – 0,1%.

Земельний банк компанії – понад 60 000 га в Чернігівськiй, Київськiй, Полтавськiй та Закарпатськiй областях. В «УкрАгроХолдингу» працюють 1400 співробітників, йдеться на сайті компанії. 

Також Сольський щонайменше з 2016–2017 років є співвласником в агрокомпаніях «Наташа Агро» з виторгом у 2023-му – 1,8 млрд грн, «Малодівицьке хлібоприймальне підприємство» з виторгом 455,6 млн грн, «Агро-Лучки» з виторгом 951,5 млн грн, свідчать дані YouControl.

Останні події

25 квітня Микола Сольський написав заяву про відставку з посади. Тепер її має розглянути Верховна Рада.

Вже 26 квітня Вищий антикорупційний суд відправив Сольського під арешт на 60 днів із альтернативою внесення застави 75,7 млн грн. 

САП наполягав застосувати до міністра запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави розміром 200 млн гривень. Менший розмір застави, як вважає прокурорка САП Анастасія Андронова, не буде мати стримуючого ефекту та не убереже від ризиків.

Адвокат Сольського Назар Кульчицький закликав відхилити прохання прокуратури та не обирати жодного заходу. Розмір застави є абсолютно непомірним, зазначив він. «Сума у 200 млн грн вдвічі перевищує всі доходи Сольського», – запеаняв Кульчицький. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні