Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Перший інклюзивний. Держава планує дозволити бізнесу надавати банківські послуги жителям сіл і прифронтових територій. Forbes дізнався, як це може працювати

5 хв читання

Перший інклюзивний. Держава планує дозволити бізнесу надавати банківські послуги жителям сіл і прифронтових територій. Forbes дізнався, як це може працювати

В Україні до кінця 2024 року можуть зʼявитися перші «оператори фінансової інклюзії». Йдеться про фінустанови, створені на базі діючих компаній чи, ймовірно, банків, що обслуговуватимуть території, куди не дійшли чинні гравці банківського ринку. Зокрема йдеться про далекі села та прифронтові райони. Раніше цю ідею хотіла реалізувати «Укрпошта», але НБУ хоче залучити у проєкт і бізнес – ритейлерів чи інших поштових операторів. Навіщо це потрібно? 

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Фінансовий блок уряду на чолі з НБУ готується до запуску унікального для України проєкту – створення нового типу фінансових установ, що фокусуватимуться на наданні банківських послуг у віддалених регіонах країни.

«Нацбанк працює над концепцією «оператора фінансової інклюзії», яка вводить у банківське законодавство поняття обмеженої банківської ліцензії. Проєкт закону на стадії розробки», – повідомив у коментарі Forbes голова НБУ Андрій Пишний.

Можливість створення таких фінустанов означена в останньому меморандумі про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом (МВФ). «Ми обговорюємо із міжнародними партнерами створення комплексних передумов для розвитку фінансової інклюзії в Україні, – каже Пишний. – Насамперед ідеться про прифронтові чи деокуповані території».

Ідея перегукується з багаторічними намаганнями державної «Укрпошти» стати банком та отримати право надавати банківські послуги клієнтам у невеликих населених пунктах.

Нині йдеться про значно ширший задум, каже Пишний. Мова про залучення поштових операторів, ритейл та інших, що мають компетенцію обслуговування «останньої милі», уточнив голова НБУ. Компанії чи банки, котрі бажають долучитися до цього проєкту, зможуть отримати обмежену банківську ліцензію після ухвалення змін до законодавства.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні