Категорія
Новини
Дата

В Україні з’являться банківські ліцензії для доступу до фінпослуг жителів сіл і прифронтових районів – Меморандум із МВФ (УТОЧНЕНО)

1 хв читання

Українська влада планує ввести до законодавства поняття обмеженої банківської ліцензії, що має забезпечити доступ до фінансових послуг жителів віддалених населених пунктів, деокупованих територій та прифронтових зон. Про це йдеться в Меморандумі України з Міжнародним валютним фондом. 

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти 

  • Компанії з такою ліцензією працюватимуть на базі вже наявної інфраструктури, зокрема поштової, йдеться в документі. Тобто це буде щось на кшталт поштобанку, який хоче створити СЕО «Укрпошти» Ігор Смілянський.
  • В Меморандумі з МВФ не вказано, що він стане ексклюзивним продуктом «Укрпошти». Доповнено 3.07 об 11:00. Як пізніше уточнив Forbes голова НБУ Андрій Пишний, йдеться про «операторів фінансової інклюзії», якими можуть стати різні компанії, зокрема представники ритейлу чи поштового бізнесу, що мають компетенцію обслуговування так званої «останньої милі». Він додав, що поки не готовий говорити про точні формати роботи таких установ.
  • Вказана фінансова інфраструктура має допомогти з проблемою низького рівня доступності фінансових послуг. Зокрема, для вразливих категорій населення та реінтеграції деокупованих територій. 
  • Обмежена банківська ліцензія передбачатиме зокрема обмеження щодо можливостей кредитування. Для створення такого виду ліцензії НБУ має підготувати до кінця липня 2024 року відповідний законопроєкт, ідеться в Меморандумі з МВФ. 
  • Установи з обмеженою банківською ліцензією будуть повноцінними учасниками системи страхування вкладів. 

Контекст

СЕО «Укрпошти» Ігор Смілянський не перший рік просував ідею створення поштового банку на базі «Укрпошти». У листопаді 2021 року «Укрпошта» досягла домовленості щодо купівлі банку за 260 млн грн. Та в підсумку цю ідею так і не втілено. 

Навесні 2023-го в «Укрпошти» з’явився варіант із PINBank, про що, зокрема, заявив очільник Нацагентства з протидії корупції Олександр Новіков. PINBank потрапив до рук держави в листопаді 2022 року, коли за рішенням суду був переданий до Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). На початку року Вищий антикорсуд стягнув частку Гінера у PINBank (90%) на користь держави. 

У 2024 році дискурс щодо поштобанку поновився, не проти навіть був Нацбанк, який раніше завжди негативно оцінював ідею поштового банку. Так у Меморандумі з МВФ у підсумку ця ідея зʼявилась, але там не вказано, що це ексклюзивний продукт «Укрпошти».

Новина уточнена після публікації: у першій версії йшлося про плани створення окремого банку, натомість мова про обмежені банківські ліцензії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні