Категорія
Гроші
Дата

Примарний вплив мобілізації. Чи справді страх блокування рахунків змусив українців забирати з банків депозити? Forbes перевірив це твердження на даних НБУ

Примарний вплив мобілізації. Чи справді страх блокування рахунків змусив українців забирати з банків депозити? Forbes перевірив це твердження на даних НБУ /колаж Анастасія Левицька

колаж Анастасія Левицька

Скорочення вкладів населення у банках майже на 30 млрд грн стало приводом для тверджень, що українці побігли забирати кошти з банків і купувати валюту через законопроєкт про мобілізацію. Та в лютому кошти населення в банках знову збільшились. У чому ж причина?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

За підсумками січня українці зменшили свої вклади на гривневих і валютних рахунках на 28,3 млрд грн. У медіа та соцмережах почали ширитися повідомлення, що це ефект нового законопроєкту про мобілізацію. Поточна редакція документа, ухваленого Верховною Радою у першому читанні в лютому, передбачає блокування рахунків громадян, що ухиляються від служби.

Такі тези довелося заперечувати навіть голові Національного банку Андрію Пишному. Він написав окремий пост у Facebook, де запевнив, що причина у сезонності, і динаміка депозитів у лютому це доводить. 

Увечері 11 березня НБУ оприлюднив оперативні дані щодо вкладів населення. Після зниження в січні в лютому вони знову зросли, хоча і не відіграли все падіння.  

Чи свідчить відтік вкладів населення про бажання українців сховати свої гроші від банків і держави?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні