Категорія
Гроші
Дата

ПриватБанк майже розрахувався за націоналізацію, шукає великих клієнтів і думає про Польщу чи Німеччину. Що на столі у CEO найбільшого банку країни? Інтерв’ю Герхарда Бьоша

Герхард Бьош, ПриватБанк /надано пресслужбою

CEO ПриватБанку Герхард Бьош Фото надано пресслужбою

Звідки у ПриватБанку понад 70 млрд грн прибутку? Чи розглядає банк вихід на ринки Європи? Чому держава не готова зараз приватизувати найбільший банк країни? Інтерв’ю CEO ПриватБанку Герхарда Бьоша

За підсумками 2023 року банківська система заробила фантастичні 160 млрд грн до оподаткування. Рекордні доходи стали причиною непопулярного для ринку рішення – податок на прибуток для банків підвищили з 18% до 50%.

Майже половина доходу по системі припадає на державний ПриватБанк, який за новими правилами заплатить до бюджету понад 56 млрд грн у вигляді податків і дивідендів. Держава не поспішає продавати банк, який генерує такі доходи. Принаймні в умовах війни.

«Приват» стрімко зростає у роздрібному сегменті та в сегменті МСБ, але шукає й інші ніші для розвитку, каже CEO банку Герхард Бьош. Банк обережно дивиться і на кредитування великого бізнесу, а також оцінює перспективу виходу на закордонні ринки, як-от Польща чи Німеччина. Серед проблем – залучення молодого клієнта, який зараз все частіше обирає mono або подібні продукти.

Про рекордні доходи в умовах війни, нові виклики перед банком та відносини з державою Герхард Бьош розповів у інтервʼю Forbes.

Інтерв’ю скорочено та відредаговано для зрозумілості.

На чому ПриватБанк заробив майже $2 млрд прибутку

У 2023-му ПриватБанк отримав майже 73 млрд грн прибутку до оподаткування. Це близько $2 млрд. Що допомогло?

Основна причина – зростання банку. Якщо порівняти наш баланс на кінець грудня 2023-го з балансом на кінець грудня 2021 року, ми приблизно на 70% більші.

Причиною зростання насамперед було надходження депозитів від усіх груп клієнтів. У нашому випадку цей ефект, мабуть, більший, ніж у середньому. 

Що саме принесло найбільший дохід – державні облігації, депозитні сертифікати, кредитний портфель, щось інше?

Чистий процентний дохід збільшився на 19,7 млрд грн. З цієї суми майже 3 млрд грн можна віднести до депозитних сертифікатів НБУ і 5 млрд грн – до ОВДП.

Найбільша частина кредитного портфеля – це кредитні картки, близько 50% на кінець 2023 року.

Також ми збільшили, хоч і незначною мірою (на 12% за 2023-й), портфель держоблігацій. Частка процентного доходу від ОВДП склала 34% у 2023 році в загальному процентному доході банку. 

Більша частина приросту балансу банку на кінець грудня 2023-го порівняно з кінцем грудня 2021-го припадає на клієнтський бізнес. Кошти клієнтів фізичних та юридичних осіб за два роки зросли на 70%, кредитний портфель – на 35%.

Ми не просто найбільший банк у роздрібному бізнесі. Роздрібний бізнес – це сукупність продуктів і послуг для фізичних осіб, мікро- та малого бізнесу. Ми збільшили частку ринку кредитування фізичних осіб з 25% до 38% за два роки. Це неймовірно швидкі темпи.

Ми також найсильніший банк у сегменті малого і середнього бізнесу (МСБ). Ми чи не єдиний банк, який виріс у цьому напрямі за останні два роки, тоді як банківська система загалом скоротила кредитування на 20%.

Кошти клієнтів, які зберігають у нас гроші – це теж можливість для банку інвестувати та отримувати прибуток. Наші пасиви дешевші, ніж у будь-якому іншому банку. Більшість зобовʼязань – це поточні рахунки: зарплатні проєкти, пенсії, а не депозити під 13–14% річних.

Скільки дивідендів ви вже заплатили державі?

10 лютого ми здійснили авансовий платіж на 45 млрд грн. Більша частина – авансовий податковий платіж, 18,9 млрд грн – авансовий платіж з дивідендів. Наприкінці травня ми заплатимо ще 11,3 млрд грн дивідендів. Сукупно ми заплатимо державі понад 56 млрд грн податків і дивідендів.

Чи просив вас уряд виплатити ці кошти раніше?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні