Олександр Щур, член правління АТ «Укрексімбанк». Фото: пресслужба АТ «Укрексімбанк»
Категорія
Партнерський матеріал
Дата

Укрексімбанк планує посилити співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями для відновлення України

Олександр Щур, член правління АТ «Укрексімбанк». Фото: пресслужба АТ «Укрексімбанк»

Багато українських банків, вибудовуючи свою бізнес-модель, прагнуть до універсальності та диверсифікації портфеля послуг. Логіка зрозуміла: чим більше сегментів ринку покриває банк, тим ширша його клієнтська база та вища його стійкість.

Проте, якщо банк має глибоку експертизу в певній конкретній ніші й може запропонувати унікальні продукти та сервіси, це значною мірою визначає його роль для суспільства, держави й повоєнного відновлення.

Тому Укрексімбанк у 2023 році планує посилити міжнародний напрямок бізнесу, щоб зміцнити підтримку експортно-імпортних підприємств, великих корпоративних компаній та муніципалітетів за участі коштів міжнародних фінансових установ.

Експортно-імпортні підприємства

Укрексімбанк – банк першого вибору для експортерів та імпортерів. Тому завданням у 2023 році для банку стане зміцнення співпраці з МФО для розробки, поєднання та реалізації різних інструментів фінансування, ґрантових проєктів та залучення комерційних грошей для нарощування експорту та ефективного заміщення імпорту. 

Понад 55% фінансування від МФО, що надходить в Україну через банківський сектор, здійснюється через Укрексімбанк

За даними НБУ, понад 55% фінансування від МФО, що надходить в Україну через банківський сектор, здійснюється через Укрексімбанк. У поєднанні з широким переліком міжнародних партнерських фінансових установ (Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна фінансова корпорація (IFC), Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD), Європейський інвестиційний банк (EIB), Північна екологічна фінансова корпорація (NEFCO) це найсильніші позиції на ринку. 

В поточному році Укрексімбанк має плани запустити консультаційний майданчик для експортно-імпортних компаній, пропонуючи свої знання цільових для України економік, географії експорту, структури ефективного імпорту компаніям, які, втративши частину попиту на внутрішньому ринку через війну, планують виходити на експорт. 

Відновлення та ідейне оновлення інфраструктури

Укрексімбанк – потужний корпоративно-інвестиційний банк. Уявляючи те, як будуть відновлюватися енергетична, транспортна та логістична інфраструктури держави, очевидно, що Україна реалізовуватиме ідейно та якісно нові інфраструктурні проєкти, які вимагають складно-структурованих фінансових рішень за участі держави, найбільших компаній корпоративного сектору, міжнародних фінансових інституцій.

  • Також Укрексімбанк є банком №1 за обсягом кредитування та фінансування українських компаній із часткою на рівні 14%.
  • Маючи стійкі позиції на ринку, що дає можливість залучати великі обсяги фінансування на вигідних умовах і на тривалий термін, банк планує долучатися до розробки масштабних проєктів відбудови та розбудови критичної інфраструктури, як-от енергетики, транспортної логістики, нафтоперероблення, продовольчої безпеки.

Фінансування інновацій

Важливим елементом відновлення економіки можуть стати індустріальні парки. Особливо з урахуванням тих податкових та інших пільг, які їм надає ухвалений влітку 2022 року закон № 2330-IX. Головна перевага індустріальних парків – можливість здійснити безболісну релокацію підприємств у найкоротші терміни та налагодити їхню роботу. 

Укрексімбанк планує брати участь у структуруванні таких проєктів та проводити оцінку бізнес-потенціалу індустріальних парків, фінансувати будівництво виробничих обʼєктів чи реконструкцію наявних будівель, надавати доступ до «довгих» ресурсів для орендарів на території індустріальних парків, які планують закуповувати обладнання та запускати виробництво. 

Відбудова українських міст і громад

Пошкоджені чи зруйновані війною міста і громади першочергово потребуватимуть інвестицій та фінансування в комунальну інфраструктуру – лікарні (понад 1000 пошкоджено та більш як 140 зруйновано вщент), школи (близько 3000 навчальних закладів частково або повністю зруйновано), житловий фонд (понад 160 000 об’єктів пошкоджено або зруйновано). 

Укрексімбанк у межах великих інфраструктурних проєктів зможе надати муніципалітетам необхідну експертизу, що значно прискорить терміни реалізації та підвищить ефективність фінансування. Також важливим соціальним компонентом стане створення як тимчасового, так і постійного житла для вимушених переселенців.

Команда Укрексімбанку, спираючись на досвід понад 30 років своєї діяльності, продовжуватиме об’єднувати міжнародні фінансові організації, інтереси держави та український бізнес для відновлення країни. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні