Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Виклик трьох місяців. Скільки уряду потрібно запозичити грошей, аби закрити потреби бюджету на 2024-й? Forbes підбив баланс

3 хв читання

У кінці вересня набула чинності оновлена версія Закону про державний бюджет України на 2024 рік. Видатки зросли на 428 млрд грн, що, окрім підвищення податків, потребуватиме до кінця цього року додаткових запозичень. Залишилося менше трьох місяців, окрім додаткового плану запозичень, є ще і солідний початковий. Скільки ж насправді уряду потрібно залучити на борговому ринку?

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Потрібно ОВДП не на 216 млрд грн, а значно більше

Початковий план бюджету передбачав здійснення в 2024 році зовнішніх запозичень в обсязі $41 млрд та внутрішніх запозичень на 526 млрд грн. Оновлений план не змінив очікувань щодо зовнішніх запозичень, проте збільшив план випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) цього року ще на 216 млрд грн, до 742 млрд грн. Очікується, що ці кошти вдасться зібрати через посилення вимог до резервування для банків, через що останні будуть змушені купувати додаткові обсяги цінних паперів.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд