Категорія
Новини
Дата

Аграрії півдня України прогнозують аномально ранні жнива

Аграрії півдня України спостерігають вплив зміни клімату на прискорення термінів вегетації культур. Цьогоріч жнива можуть розпочатися вже наприкінці травня, йдеться у повідомленні агрохолдингу ПАЕК.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На полях ПАЕК пшениця та ячмінь уже викинули колос. Якщо не буде опадів, то до жнив потрібно бути готовими уже наприкінці травня, наголосив власник агрохолдингу, аграрій Юрій Кормишкін.
  • «На півдні Миколаївщини пшениця та ячмінь викинули колос. Це говорить про те, що за сприятливих умов, а це хоча б один дощ на 20–30 мм, жнива розпочнуться в першій декаді червня. У разі відсутності дощів – протягом кількох тижнів. Тобто жнива можуть розпочатись аномально рано – в кінці травня», – зазначив Кормишкін.
  • У цьому сезоні практично всі озимі культури пришвидшили свою вегетацію в середньому на три-чотири тижні, що з точки зору агрономії є вкрай багато, пояснили в агрохолдингу. 
  • Зміна клімату може призвести до глобального перегляду структури посівів у регіоні та плідної роботи з науковою спільнотою щодо виведення нових сортів культур, адаптованих до сучасних кліматичних умов, вважають агрономи компанії ПАЕК.
Аграрії півдня України прогнозують аномально ранні жнива /Фото 1

Поле агрокомпанії ПАЕК.

Контекст

2023 року Україна зібрала 59,8 млн т зернових і зернобобових, а також 21,8 млн т олійних культур, свідчать дані Держстату. Зокрема, врожай пшениці зріс на 4%, до 21,6 млн т. Врожайність була максимальною за всю історію України – 4,64 т/га. Україна зібрала рекордний врожай ріпаку – 4,2 млн т (+26%) з рекордної площі 1,43 млн га (+24%). Ще одним історичним рекордом став урожай сої – 4,74 млн т (+38%), зібраний з рекордної площі 1,83 млн га (+20%).

У 2024 році валове виробництво зернових та олійних культур сягне близько 74 млн т, з них майже 52,4 млн т зернових та 21,7 млн т олійних, ідеться у прогнозі Мінагрополітики. Тобто очікується зниження врожаю на 9,8% порівняно із минулим роком.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні