Категорія
Новини
Дата

Американська компанія Palantir домовляється про спільні проєкти з українськими військовими розробками

Американська корпорація Palantir може допомогти вивести на міжнародний ринок українські військові розробки. Перші домовленості про спільні проєкти вже є, сказав Forbes Георгій Дубинський, керівник напряму цифрової безпеки у Мінцифри.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Більшість українських військових розробок – волонтерські. Palantir може допомогти вивести їх на міжнародний ринок. Перші домовленості про спільні проєкти вже є, говорить Дубинський. «Це доволі специфічний ринок, на якому треба мати ім’я, щоб щось реалізувати, – каже він. – Ми бачимо можливість залучення Palantir до просування спільних проєктів». У 2022-му загальний виторг корпорації становив $1,9 млрд.
  • Американська корпорація Palantir надає свої продукти Україні. Основний продукт компанії – модульна система Palantir Edge AI. Це набір універсальних алгоритмів, які налаштовуються під окремі завдання з різними наборами даних. Це схоже на Lego для автоматизації різних процесів, каже розробник. 
  • Один із найпопулярніших запитів військових – візуалізація місцевості. Фактично це система ситуативної обізнаності на кшталт української розробки Delta. Palantir налаштовує модуль так, щоб джерела інформації про певну місцевість оброблялися автоматично й відображалися на карті. 
  • Щодня алгоритми обробляють від десятків до сотні супутникових зображень. Це заощаджує військовим тижні часу на аналіз. «Ми не провайдер даних. Ми провайдер аналітики», – каже розробник. Інші джерела інформації, які обробляє Palantir, розробник не розкриває. «Наше завдання, щоб і супутникові знімки, й інші джерела звести в одну зрозумілу картинку», – додає він.
  • Добре натренований на OSINT-розслідування, штучний інтелект Palantir допомагає також із викриттям воєнних злочинів. «Це просто нереальний масив інформації, багато військових злочинів було вчинено, і, на жаль, це ще не кінець», – говорить розробник із Palantir. 
  • Багатозадачність Palantir тестується різними відомствами. «Від правоохоронних органів до військового керівництва», – каже Дубинський. Повністю вона не розгорнута.
  • На українській локації гігант не заробляє. «Відразу була домовленість, що фінансові потреби покриватимуться не за рахунок України», – розповів Forbes на правах анонімності співробітник українського представництва Palantir.
  • Компанія має намір залишитися працювати в Україні після закінчення повномасштабної війни. «Якщо ми будемо потрібні, то залишимося. Наприклад, для розслідування воєнних злочинів, – каже співробітник українського представництва. – А для цивільного сектору ми можемо працювати вже як повноцінна компанія».  

Контекст

Українське представництво Palantir з’явилося у травні 2022 року, розповідає інженер, який був одним із перших в українській команді. За місяць CEO Palantir Алекс Карп став одним із перших топменеджерів великих західних корпорацій, який особисто приїхав в Україну. 

Наприкінці весни 2022-го, за словами розробника з Palantir, уже кілька десятків українських фахівців активно працювали над заточуванням продуктів компанії під українські реалії. «Релізимо продукти, які потрібні були фактично на вчора, прямо посеред війни», – додає він. 

Palantir у 2003 році заснувала група вихідців із PayPal, зокрема Пітер Тілль і його однокурсник Алекс Карп. Ідея Тіля полягала у використанні напрацювань PayPal щодо боротьби з шахрайством «в інших контекстах, наприклад, для боротьби з тероризмом». Так компанія створила програмне забезпечення для аналізу будь-яких даних. 

До 2020 року Palantir виріс у компанію з приблизно 2400 співробітниками. Того ж року компанія стала публічною й отримала оцінку у $45 млрд. 

Palantir використовували американські військові в Афганістані для криміналістичного аналізу придорожних бомб і прогнозування нападів повстанців. Також програмне забезпечення Palantir допомогло знайти членів мексиканського наркокартелю.

Ті самі інструменти використовують фармацевтичні компанії для аналізу даних про ліки, фінансові компанії – для боротьби з шахрайством і проблемними кредитами, банки – для миттєвого виявлення сумнівних транзакцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні