Категорія
Новини
Дата

Американська компанія Palantir домовляється про спільні проєкти з українськими військовими розробками

2 хв читання

Американська корпорація Palantir може допомогти вивести на міжнародний ринок українські військові розробки. Перші домовленості про спільні проєкти вже є, сказав Forbes Георгій Дубинський, керівник напряму цифрової безпеки у Мінцифри.

Ключові факти

  • Більшість українських військових розробок – волонтерські. Palantir може допомогти вивести їх на міжнародний ринок. Перші домовленості про спільні проєкти вже є, говорить Дубинський. «Це доволі специфічний ринок, на якому треба мати ім’я, щоб щось реалізувати, – каже він. – Ми бачимо можливість залучення Palantir до просування спільних проєктів». У 2022-му загальний виторг корпорації становив $1,9 млрд.
  • Американська корпорація Palantir надає свої продукти Україні. Основний продукт компанії – модульна система Palantir Edge AI. Це набір універсальних алгоритмів, які налаштовуються під окремі завдання з різними наборами даних. Це схоже на Lego для автоматизації різних процесів, каже розробник. 
  • Один із найпопулярніших запитів військових – візуалізація місцевості. Фактично це система ситуативної обізнаності на кшталт української розробки Delta. Palantir налаштовує модуль так, щоб джерела інформації про певну місцевість оброблялися автоматично й відображалися на карті. 
  • Щодня алгоритми обробляють від десятків до сотні супутникових зображень. Це заощаджує військовим тижні часу на аналіз. «Ми не провайдер даних. Ми провайдер аналітики», – каже розробник. Інші джерела інформації, які обробляє Palantir, розробник не розкриває. «Наше завдання, щоб і супутникові знімки, й інші джерела звести в одну зрозумілу картинку», – додає він.
  • Добре натренований на OSINT-розслідування, штучний інтелект Palantir допомагає також із викриттям воєнних злочинів. «Це просто нереальний масив інформації, багато військових злочинів було вчинено, і, на жаль, це ще не кінець», – говорить розробник із Palantir. 
  • Багатозадачність Palantir тестується різними відомствами. «Від правоохоронних органів до військового керівництва», – каже Дубинський. Повністю вона не розгорнута.
  • На українській локації гігант не заробляє. «Відразу була домовленість, що фінансові потреби покриватимуться не за рахунок України», – розповів Forbes на правах анонімності співробітник українського представництва Palantir.
  • Компанія має намір залишитися працювати в Україні після закінчення повномасштабної війни. «Якщо ми будемо потрібні, то залишимося. Наприклад, для розслідування воєнних злочинів, – каже співробітник українського представництва. – А для цивільного сектору ми можемо працювати вже як повноцінна компанія».  

Контекст

Українське представництво Palantir з’явилося у травні 2022 року, розповідає інженер, який був одним із перших в українській команді. За місяць CEO Palantir Алекс Карп став одним із перших топменеджерів великих західних корпорацій, який особисто приїхав в Україну. 

Наприкінці весни 2022-го, за словами розробника з Palantir, уже кілька десятків українських фахівців активно працювали над заточуванням продуктів компанії під українські реалії. «Релізимо продукти, які потрібні були фактично на вчора, прямо посеред війни», – додає він. 

Palantir у 2003 році заснувала група вихідців із PayPal, зокрема Пітер Тілль і його однокурсник Алекс Карп. Ідея Тіля полягала у використанні напрацювань PayPal щодо боротьби з шахрайством «в інших контекстах, наприклад, для боротьби з тероризмом». Так компанія створила програмне забезпечення для аналізу будь-яких даних. 

До 2020 року Palantir виріс у компанію з приблизно 2400 співробітниками. Того ж року компанія стала публічною й отримала оцінку у $45 млрд. 

Palantir використовували американські військові в Афганістані для криміналістичного аналізу придорожних бомб і прогнозування нападів повстанців. Також програмне забезпечення Palantir допомогло знайти членів мексиканського наркокартелю.

Ті самі інструменти використовують фармацевтичні компанії для аналізу даних про ліки, фінансові компанії – для боротьби з шахрайством і проблемними кредитами, банки – для миттєвого виявлення сумнівних транзакцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні