Американський Palantir має контракти з ЦРУ, а з травня допомагає Україні. /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

«Ядерна зброя в IT». Американський Palantir має контракти з ЦРУ, а з травня допомагає Україні. Наскільки є вирішальною роль штучного інтелекту на війні

Американський Palantir має контракти з ЦРУ, а з травня допомагає Україні. Фото Колаж Анна Наконечна

Американська корпорація Palantir надає свої продукти Україні. Forbes дізнався, яке призначення штучного інтелекту компанії на війні й чи почне Palantir працювати в Україні як бізнес

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

На початку березня в Україну вкотре приїхав Луїс Мослі (Louis Mosley), старший віцепрезидент Palantir у Європі. Говорили про розширення співпраці. «Плануємо активне залучення технологій компанії та посилення партнерства в напрямку цифрової відбудови», – коментує без деталей Георгій Дубинський, керівник напряму цифрової безпеки у Мінцифри. В IT Palantir за своїм масштабом – як ядерна зброя, писав The Washington Post. 

Американський гігант із капіталізацією $17,4 млрд розробляє системи для аналітики даних за допомогою штучного інтелекту. Він об’єднує десятки баз даних, щоб показати зв’язки між ними й спрогнозувати розвиток подій. 

Наприклад, Міноборони США використовувало його для боротьби з тероризмом. Дані про квитки на літак в один бік, оренда квартири, зняття коштів у банку, телефонні дзвінки до Сирії поєднуються разом і можуть вказати на терориста, писав Bloomberg. «Маленькі частинки даних можуть бути не настільки очевидними, поки їх не об’єднати», – каже розробник українського представництва Palantir.   

Ця технологія використовується в різних галузях: від машинобудування до фармацевтики. Проте 56% виторгу генерують державні замовлення. Компанія має контракти з ЦРУ, оборонними відомствами США, Великої Британії. З травня 2022-го вона надає свої послуги й Україні. 

На українській локації гігант не заробляє. «Відразу була домовленість, що фінансові потреби покриватимуться не за рахунок України», – розповів Forbes на правах анонімності співробітник українського представництва Palantir.

Утримання українського офісу покривається контрактами з іншими країнами та в цивільному секторі. Проте плани на український ринок у Palantir таки є. 

По слідах мафії PayPall. Що за компанія Palantir

(натисніть «читати більше»)

Palantir у 2003 році заснувала група вихідців із PayPal, зокрема Пітер Тілль і його однокурсник Алекс Карп. Ідея Тіля полягала у використанні напрацювань PayPal щодо боротьби з шахрайством «в інших контекстах, наприклад, для боротьби з тероризмом». Так компанія створила програмне забезпечення для аналізу будь-яких даних. 

До 2020 року Palantir виріс у компанію з приблизно 2400 співробітниками. Того ж року компанія стала публічною й отримала оцінку у $45 млрд. 

Palantir використовували американські військові в Афганістані для криміналістичного аналізу придорожних бомб і прогнозування нападів повстанців. Також програмне забезпечення Palantir допомогло знайти членів мексиканського наркокартелю.

Ті самі інструменти використовують фармацевтичні компанії для аналізу даних про ліки, фінансові компанії – для боротьби з шахрайством і проблемними кредитами, банки – для миттєвого виявлення сумнівних транзакцій.

Водночас компанію звинувачують у неетичності, непрозорості та участі в сумнівних проєктах спецслужб. Сам Тіль – прихильник Дональда Трампа й інвестував у його передвиборчу кампанію $1,2 млн, писала CNN у 2016-му.

Lego для військових

Українське представництво Palantir з’явилося у травні 2022 року, розповідає інженер, який був одним із перших в українській команді. За місяць CEO Palantir Алекс Карп став одним із перших топменеджерів великих західних корпорацій, який особисто приїхав в Україну. 

У хедофісі Palantir не відповіли на численні запити Forbes щодо роботи компанії в Україні. Проте вдалося знайти розробника українського представництва. Він погодився поспілкуватися на правах анонімності. 

Наприкінці весни 2022-го, за словами розробника з Palantir, уже кілька десятків українських фахівців активно працювали над заточуванням продуктів компанії під українські реалії. «Релізимо продукти, які потрібні були фактично на вчора, прямо посеред війни», – додає він. 

Основний продукт компанії – модульна система Palantir Edge AI. Це набір універсальних алгоритмів, які налаштовуються під окремі завдання з різними наборами даних. Це схоже на Lego для автоматизації різних процесів, каже розробник. 

Один із найпопулярніших запитів військових – візуалізація місцевості. Фактично це система ситуативної обізнаності на кшталт української розробки Delta. Palantir налаштовує модуль так, щоб джерела інформації про певну місцевість оброблялися автоматично й відображалися на карті. 

Офіс Президента України

Володимир Зеленський та CEO Palantir Алекс Карп Фото Офіс Президента України

У лютому 2023-го французьке видання LʼExpress розповіло, що українські військові використовують на фронті мобільні центри розвідки Skykit. Це нова розробка Palantir, яку офіційно презентували лише в січні 2023-го. В українців Skykit з’явилися раніше, стверджує видання. 

Комплекс складається з великої валізи з акумуляторами, двома вбудованими моніторами, ноутбуком, дроном Quadcopter, антеною, камерою Trailcam Nano та програмним забезпеченням Meta-Constellation. Це дає змогу підключитися до одного з 40 супутників, що пролітають над Україною, а також використовувати дані, оброблені штучним інтелектом. 

Щодня алгоритми обробляють від десятків до сотні супутникових зображень. Це заощаджує військовим тижні часу на аналіз. «Ми не провайдер даних. Ми провайдер аналітики», – каже розробник.

Інші джерела інформації, які обробляє Palantir, розробник не розкриває. «Наше завдання, щоб і супутникові знімки, й інші джерела звести в одну зрозумілу картинку», – додає він.

Застосовуючи штучний інтелект для аналізу цих даних, радники НАТО за межами України можуть швидко відповісти на важливі питання ведення бою: де знаходяться сили союзників, де ворог, яка зброя буде найбільш ефективною проти позицій противника, писав у своїй колонці для Washigton Post журналіст Девід Ігнатіус. 

Зовнішня система, яка є у США, може безпечно обробляти секретні дані з кіберзахистом і обмеженим доступом, а потім передавати їх в Україну, писав Ігнатіус, який ознайомився з системою. Він згадує приклад звільнення Херсону, де дані про противника нібито були оброблені НАТО за межами країни, а потім надіслані українським командирам у бою.

Добре натренований на OSINT-розслідування, штучний інтелект Palantir допомагає також із викриттям воєнних злочинів. «Це просто нереальний масив інформації, багато військових злочинів було вчинено, і, на жаль, це ще не кінець», – говорить розробник із Palantir. 

Значення Palantir

Багатозадачність Palantir тестується різними відомствами. «Від правоохоронних органів до військового керівництва», – каже Дубинський. Він додає, що система добре вміє аналізувати великі масиви інформації й шукати взаємозалежності між ними. 

Система відповідає за більшість наведень на цілі у бойових діях в Україні, заявив у лютому 2023 року CEO Palantir Алекс Карп на заході у Кремнієвій долині. Проте троє опитаних Forbes розробників популярного українського військового софту не настільки оптимістичні. Ніхто не чув на фронті про Palantir, говорить один із них на правах анонімності. Не бачили ані на презентаціях, ані в дії, кажуть розробники іншого софту. 

Один із військових ситуаційного центру, який відповідає за аналіз даних на Південному напрямку, підтвердив Forbes, що використовує Palantir. Він і ще до десятка людей, дотичних до української miltech-індустрії, відмовилися говорити про деталі роботи Palantir в Україні.  

«Ми випробовуємо Palantir у тестовому режимі, і він не розгорнутий повністю», – говорить Дубинський із Мінцифри. Сподівання міністерства – взаємодія між вітчизняними розробками й Palantir. «Кожен із них має свої зони відповідальності», – каже він. Наприклад, «Кропива» корисна для артилеристів, «Броня» – для стрільби з закритих позицій тощо. 

«Ядерна зброя в IT». Американський Palantir має контракти з ЦРУ, а з травня допомагає Україні. Наскільки є вирішальною роль штучного інтелекту на війні /Фото 1

Більшість українських військових розробок – волонтерські. Palantir може допомогти вивести їх на міжнародний ринок. Перші домовленості про спільні проєкти вже є, говорить Дубинський. «Це доволі специфічний ринок, на якому треба мати ім’я, щоб щось реалізувати, – каже він. – Ми бачимо можливість залучення Palantir до просування спільних проєктів». У 2022-му загальний виторг корпорації становив $1,9 млрд.

В Україні над платформою на базі ШІ також працює команда Delta. Центр інновацій та оборонних технологій при Міноборони розробив платформу, яка розпізнає ворожу техніку. «Ця технологія збільшує точність ідентифікації, і вона вже на фронті», – говорив раніше Forbes керівник Центру інновацій, полковник Марат Утюшев. 

Свої AI-розробки в Україні тестують й інші іноземні компанії. Американська компанія з розпізнавання облич Clearview AI допомагає ідентифікувати обличчя загиблих росіян, маючи доступ до 10 млрд фотографій із соціальних мереж, писав раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у телеграм-каналі. Американський стартап Anduril надає українським військовим системи спостереження.

Для них це і волонтерство, і рекламні кампанії, і можливість представити свій продукт, вважає Сергій Токарєв, засновник Roosh із фокусом на AI-проєкти. «Якщо частина технологій залишиться всередині країни, то це може призвести до подальшого відкриття центрів розробки», – говорить він. 

Чи залишаться світові лідери індустрії в Україні після перемоги? «Якщо ми будемо потрібні, то залишимося. Наприклад, для розслідування воєнних злочинів, – каже співробітник українського представництва. – А для цивільного сектору ми можемо працювати вже як повноцінна компанія».  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні