Категорія
Новини
Дата

Банк «Авангард» звільнив із наглядової ради власників ICU Стеценка і Пасенюка після вимоги НБУ

Банк «Авангард» звільнив з наглядової ради Костянтина Стеценка та Макара Пасенюка – вони володіють інвестиційною компанією ICU та є кінцевими бенефіціарами банку. Нацбанк вимагав прибрати їх із топменеджменту «Авангарду» через виплату 580 млн грн премій. Про це йдеться у матеріалі Forbes

Ключові факти

  • 23 листопада єдиний акціонер банку – кіпрська компанія «Вестал Холдінгз» – ухвалив рішення про звільнення Стеценка та Пасенюка з наглядової ради банку, йдеться в письмовому коментарі пресслужби банку.
  • Прибрати власників групи ICU з наглядової ради «Авангарду» ще в травні вимагав Національний банк. Регулятор визнав Стеценка і Пасенюка як такими, що не відповідають «кваліфікаційним вимогам щодо професійної придатності», через отримані премії в розмірі 580 млн грн на двох. 
  • «Авангард» подав кандидатури Максима Грінченка та Григорія Овчаренка на заміну бенефіціарам ICU. НБУ погодив їх 21 листопада, а 23 листопада акціонер банку звільнив Стеценка і Пасенюка з наглядової ради. 

Контекст 

Стеценко та Пасенюк отримали по 290 млн грн премії з грошей, що «Авангард» заробив завдяки арештованим ОВДП банку МРБ. Це «дочка» російського Сбербанку, яку відправили на ліквідацію з початком вторгнення РФ, а її активи передали державі. Однак ОВДП на 9 млрд грн залишились на рахунках ICU в банку «Авангард» через судовий арешт. Кошти від цих ОВДП банк вкладав у депозитні сертифікати НБУ. 

Загалом банк заробив 630 млн грн, з яких 580 млн сплатив Стеценку і Пасенюку. Рішення про цю премію ухвалив кіпрський акціонер банку, яким опосередковано володіють Стеценко і Пасенюк. 

Нацбанк вважає це конфліктом інтересів, а також фактичною сплатою дивідендів, що в умовах воєнного стану заборонено. Через це регулятор визнав Стеценка і Пасенка такими, що не відповідають «кваліфікаційним вимогам щодо професійної придатності», і наказав банку звільнити їх з наглядової ради. 

Самі Стеценко і Пасенюк не погоджуються з рішенням Нацбанку і подали позови до суду з вимогою скасувати його. 

Про причини цієї суперечки та хід судового процесу детальніше читайте в матеріалі Forbes

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні