Категорія
Новини
Дата

Банки нарощують кредитування бізнесу паралельно зі скороченням державних програм – НБУ

1 хв читання

Українські банки три квартали поспіль нарощують корпоративне кредитування, водночас частка субсидійованих державою позик скоротилася до третини працюючого валового портфеля. Про це йдеться в Огляді банківського сектору за І квартал 2024 року.

Ключові факти

  • Попит на бізнес-кредити поза межами державних програм розширився, зокрема, з огляду на зниження ставок, зазначив НБУ.
  • Чистий гривневий кредитний портфель бізнесу зріс на 2,9% за квартал та на 7,2% в річному вимірі. 
  • Річні темпи зростання обсягу гривневих позик МСП прискорилися до 15,9%, йдеться в огляді. 
  • У 2023 році понад половини позик, наданих новим клієнтам, були отримані поза межами програми ʼДоступні кредити 5-7-9%ʼ. Разом з тим обсяги кредитного портфеля боржників за цією програмою в першому кварталі скоротилися. Погашення раніше виданих кредитів перевищує видачу нових, відзначили в Нацбанку.
  • Обсяг валових позик за державною програмою за перший квартал скоротився на 3% до 126 млрд грн. Частка кредитів за програмою ʼДоступні кредити 5-7-9%ʼ у гривневому працюючому валовому портфелі скоротилася до третини.
  • У першому кварталі обсяги кредитів найбільше зросли в торгівлі. Кредити у машинобудуванні та фінансовому секторі надавалися підприємствам державної власності. Агрокредити скорочувалися другий квартал поспіль через погашення раніше отриманих позик, йдеться в огляді НБУ.

Контекст 

Український сектор малого і середнього бізнесу готується до зменшення потоку «дешевого» кредитування у межах програми «5-7-9%». На початку травня уряд переформатував її, звузивши можливості для отримання позик на оборотний капітал. Тепер бізнес не зможе взяти кредит з ціллю фінансування оборотного капіталу більш ніж на 5 млн грн. 

Підприємці побоюються зниження конкурентоспроможності. Посадовці і банки натомість вважають, що на третій рік війни бізнес здатний забезпечити себе позиками на ринкових умовах.

На кого найбільше вплинуть нові правила «Доступні кредити 5-7-9%» та які є альтернативи пільгової програми в Україні, читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні