Категорія
Новини
Дата

Кабмін переорієнтує програму «5-7-9%» на інвестиційні цілі через обмежений ресурс «дешевих грошей» для бізнесу

1 хв читання

Кабінет Міністрів змінив умови програми «Доступні кредити 5-7-9%». Зокрема, знижено максимальну суму кредитування на цілі фінансування оборотного капіталу. Таке рішення затверджено на засіданні уряду 30 квітня. Уряд заявляє про обмежений ресурс дешевих грошей для підтримки бізнесу.

Ключові факти

  • Максимальну суму кредитування на фінансування оборотного капіталу знижено до 5 млн грн. Ліміти на інвестиційні цілі залишаються без змін, зокрема для підприємств переробної промисловості вони становлять 150 млн грн. 
  • Водночас уряд змінив параметри програми, які впливають на прибуток банків: обмежено розмір маржі банків, які працюють з позичальниками за програмою «Доступні кредити 5-7-9%. Це дозволить вивільнити 3 млрд грн і направити ці кошти безпосередньо на кредитування бізнесу, йдеться у повідомленні.
  • Держава має обмежений ресурс дешевих грошей для підтримки бізнесу, тому уряд модернізує програму «5-7-9%» таким чином, аби перефокусувати цей вид держпідтримки на інвестиційне кредитування, наголосила заступниця міністра економіки Надія Бігун.

Контекст

За 2023 рік за програмою «5-7-9%» було видано 90% нових кредитів бізнесу в країні. Разом з тим частка кредитів на інвестиційні цілі за програмою була лише близько 12%, заявило Мінекономіки.

Через брак коштів у бюджеті держава близько п’яти місяців не виплачує банкам компенсації процентів за держпрограмою «Доступні кредити 5-7-9%». На початку року борг досягнув 7 млрд грн, писав Forbes Ukraine

Про припинення виплат розповіли четверо банкірів та один урядовець на умовах анонімності (вони не уповноважені на офіційні коментарі). Сума боргу – 7 млрд грн на початок року, повідомила директорка Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.  

Враховуючи значні труднощі з бюджетом через затримку міжнародної допомоги, у січні Мінфін проводив лише пріоритетні видатки. Тож борг перед банками продовжує накопичуватись.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні