Категорія
Новини
Дата

Без медіа, але з гемблінговими фірмами. Топ-1000 найбільших українських компаній збільшили дохід до 7,2 трлн грн у 2023-му

2 хв читання

Найбільші 1000 українських підприємств торік отримали чистий дохід у сумі майже 7,2 трлн грн, що на 19,4% більше, ніж у 2022-му, коли він становив 6 трлн грн, йдеться у дослідженні фінансового аналітика Романа Корнилюка та R&D-центру YouControl. Більшість цих компаній традиційно належать до галузей паливно-енергетичного та аграрно-промислового комплексу й зосереджені у столичному регіоні.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • У першу тисячу за доходами увірвалося шість нових гемблінгових компаній. Галузь «Азартні ігри та лотереї» принесла 0,7% доходів топ-1000 на суму 51,9 млрд грн. Відбулися ці зміни не без активної участі держрегуляторів у процесах виводу цього ринку з тіні.
  • Водночас зі списку взагалі вибули компанії зі сфери медіа, тоді як за підсумками 2020 року учасниками були три національні телеканали.
  • Найчисельнішими секторами великого бізнесу є: харчова промисловість (139 компаній), нафтогазовий сектор (115), електроенергетика (104), сільське господарство (97). Більше ніж по 50 компаній серед топ-1000 підприємств за доходами діє у таких секторах, як оптова торгівля, роздрібна торгівля та машинобудування.
  • За обсягом чистих доходів у ренкінгу 1000 найбільших компаній України перше місце займає нафтогазовий сектор (1,2 трлн грн, або 16,8% від загальних доходів), на другому – електроенергетика (15,9%). Обидва сектори хоч і лишаються провідними, але суттєво знизили питому вагу за 2023 рік. Далі за обсягом реалізованої продукції йде роздрібна торгівля, частка якої зросла до 10,6% з 8,3%, а також харчова промисловість (8,2%), яка обігнала сільське господарство (7,1%). Металургія, попри зниження із 7% до 6,5%, лишається на шостому місці.
  • У другому ешелоні найпопулярніших секторів великого бізнесу України з часткою в доходах топ-1000 від 1% до 6% перебувають оптова торгівля, транспорт і логістика, тютюнове виробництво, торгівля автотранспортом, фармацевтика, машинобудування, хімічна промисловість, вугільна промисловість та інформаційні технології (IT). 
  • Сфера ІТ вперше за багато років знизила частку в доходах великого бізнесу: з 1,3% до 1,1%. Ці дані корелюють з індикаторами стагнації експорту комп’ютерних послуг і скорочення чисельності ІТ-працівників. 
Без медіа, але з гемблінговими фірмами. Топ-1000 найбільших українських компаній збільшили дохід до 7,2 трлн грн у 2023-му /Фото 1

Інфографіка: YouControl

Без медіа, але з гемблінговими фірмами. Топ-1000 найбільших українських компаній збільшили дохід до 7,2 трлн грн у 2023-му /Фото 2

Інфографіка: YouControl

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Київ є місцем реєстрації для 412 компаній, що генерують майже 52% від загального обсягу доходів топ-1000. Найменше великих компаній знаходиться в Чернігівській (8) та Донецькій (9) областях.  
  • Основну суму як доходів, так і прибутків топ-1000 генерують старі компанії, які зареєстровані 20–30 років тому. 
  • Загалом склад топ-1000 оновився на 23%. Протягом останнього року 233 компанії покинули список першої тисячі великого бізнесу: в основному через падіння виторгу, частково – через банкрутства і руйнування, незначна частка підприємств досі не оприлюднила фінансові дані або ж невчасно публікувала їх минулого року.

Контекст

У 2022-му році тисяча найбільших підприємств за доходами згенерувала майже 6 трлн грн. Більшість із них належали до галузей паливно-енергетичного та аграрно-промислового комплексів. Основну частину топових підприємств складали компанії, зареєстровані 15–30 років тому.

Під час нового дослідження аналітики YouControl провели ранжування підприємств за зменшенням чистого доходу від реалізації продукції. У результаті сформовано ренкінг топ-1000 найбільших компаній України за підсумками 2023 року. 

Отриману вибірку доповнено додатковою інформацією, яка є доступною в аналітичній системі YouControl, зокрема, про міста та регіони реєстрації кожної компанії, їхній правовий статус, дату реєстрації, основний КВЕД. Залежно від останнього кожній компанії присвоєно відповідний цілям аналізу узагальнений маркер сектору економічної діяльності.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд