Категорія
Новини
Дата

1000 найбільших компаній України за рік згенерували 6 трлн грн доходів. Більшість із них належать до ПЕК та АПК

Тисяча найбільших підприємств за доходами у 2022 році згенерували майже 6 трлн грн. Більшість із них належать до галузей паливно-енергетичного та аграрно-промислового комплексів. Основну частину топових підприємств складають компанії, зареєстровані 15–30 років тому, йдеться у спільному дослідженні фінансового аналітика Романа Корнилюка та R&D-центру YouControl.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Найбільші за чисельністю сектори великого бізнесу: нафтогазовий (146 компаній), харчова промисловість (129), електроенергетика (105), сільське господарство (102). 
  • За обсягом чистих доходів перше місце займає нафтогазовий сектор (1,3 трлн грн, або 21% від загальних доходів топ 1000), на другому – електроенергетика (17,3%), далі – роздрібна торгівля (8,3%), сільське господарство (8,1%), харчова промисловість (7,7%), металургія (7%).
  • Близько 51,5% від загального обсягу доходів топ-1000 сконцентровано в компаніях зі столичною «пропискою». Окрім Києва із 405 компаніями, ще 26% доходів генерують 259 великих підприємств, які юридично знаходяться в промислових центрах Дніпропетровської, Київської, Львівської та Одеської області. 
  • Внаслідок російської агресії частка в загальних доходах традиційних лідерів тогорічних ренкінгів – Харківської та Донецької областей суттєво знизилась до 11-12-го місця: 1,6 % і 1,3% сукупних доходів відповідно.
1000 найбільших компаній України за рік згенерували 6 трлн грн доходів. Більшість із них належать до ПЕК та АПК /Фото 1
  • Основну частину топ-1000 складають старі компанії, зареєстровані 15-29 років тому. Також високі доходи демонструють молоді компанії віком 4-5 років. Однак, серед новостворених підприємств, які швидко почали генерувати мільярдні доходи, є багато перереєстрованих фірм.
  • Серед ринків, на яких спостерігається максимальне падіння доходів великих гравців, особливо виділяється металургія. Через падіння сукупної минулорічної виручки внаслідок знищення і захоплення «Азовсталі» та «ММК імені Ілліча», а також перекриття логістичних каналів морського експорту, металургійний сектор скоротив свою частку у доходах топ 1000 компаній на 6,3 відсоткового пункта, до 7%.
  • Лідерами росту за доходами за підсумками 2021–2022 рр. стали компанії таких секторів економіки як: електроенергетика (+5,3 п.п.), нафтогаз (+5,1 п.п.), вугільна промисловість (+1,2 п.п.), оптова торгівля (+1 п.п.). IT-cектор також наростив частку в сукупних доходах на 0,8 п.п., з 0,5% до 1,3%.

Методика розрахунків

Аналітики YouControl провели ранжування підприємств за зменшенням чистого доходу від реалізації продукції. У результаті сформовано ренкінг 1000 найбільших компаній України за підсумками 2022 року.

Отриману вибірку доповнили додатковою інформацією, яка є доступною в аналітичній системі YouControl, зокрема, про міста та регіони реєстрації кожної компанії, їхній правовий статус, дату реєстрації, основний КВЕД. В залежності від останнього кожній компанії присвоєно відповідний цілям аналізу узагальнений маркер сектору економічної діяльності.

Для того щоб вагома частина інформації про секторальну приналежність не втрачалась у процесі агрегації, було додатково перевірено дані про основний вид економічної діяльності на офіційних вебсайтах та інших відкритих джерелах для уточнення фактичної спеціалізації кожної компанії, що увійшла до вибірки дослідження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні