Категорія
Новини
Дата

Через пів року уряд таки вирішив, куди підуть конфісковані активи «дочок» російських ВЕБ.РФ та Сбербанку Росії

Уряд планує розділити активи Промінвестбанку та Міжнародного резервного банку (колишній Сбербанк), що належать російським державним структурам і відповідно до рішення Ради нацбезпеки та оборони мають бути конфісковані, між різними державними структурами. Про це Forbes розповів перший заступник міністра економіки України Денис Кудін

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Конфіскації за рішенням РНБО підлягають корпоративні права в обох банках (права на їх акції), кошти на коррахунках, облігації внутрішньої державної позики та депозитні сертифікати НБУ, права вимоги за кредитами держпідприємств «Укрзалізниця», «УкрЕнергоМашини», «Артем», «Зоря-Машпроект».
  • Перша версія закону про вилучення активів (7169) передбачала, що вони можуть передаватися тільки на окреме держпідприємство або, за визначенням уряду, до Національного фонду інвестицій України. Зміни до цього закону, що дозволяють розподілити актив між різними держструктурами, підписані президентом 18 серпня.
  • Грошові кошти може бути передано до держбюджету, ОВДП – Міністерству фінансів, права вимоги за кредитами – держпідприємствам, що мають відповідну заборгованість, корпоративні права – Нацфонду інвестицій. Проєкт рішення уряду буде представлений Мінекономіки на найближчому засіданні уряду.

Контекст:

Національний банк України відкликав ліцензії в МР Банку та Промінвестбанку в перший день повномасштабного вторгнення Росії. МР Банк займав 14-те місце у банківській системі України за обсягом активів, Промінвестбанк – 30-те. З 2017 року за рішенням РНБО банки перебували під санкціями, що забороняли виведення капіталів на користь російських материнських структур.

У квітні Верховна Рада прийняла закон 7169 про примусове вилучення власності громадян РФ у рахунок майбутньої репарації. Уряд вніс пропозицію РНБО вилучити активи банків на 26 млрд грн. РНБО підтримала цю пропозицію, президент затвердив рішення своїм указом, а парламент затвердив цей указ 11 травня. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні