Категорія
Новини
Дата

Через війну кількість торгових обʼєктів скоротилася на 29% — найбільше постраждали ювелірка й fashion-ритейл

1 хв читання

Кількість працюючих торгових обʼєктів в Україні протягом місяця бойових дій скоротилась на 29%. Про це свідчить дослідження Асоціації ритейлерів України.

Ключові факти:

  • Загальна кількість працюючих торговельних точок в Україні склала 9701 при загальній чисельності 13 674 (станом на 21 березня).
  • Закрито 3973 торгових обʼєктів, що пов’язано з їх повною чи частковою фізичною втратою, відсутністю можливості постачати товар, загрозою небезпеки для персоналу та покупців.
  • З 71% відкритих обʼєктів 15−18% працюють за обмеженим графіком або декілька днів на тиждень у зв’язку з бойовими діями. Решта 52% діючих торгових обʼєктів мають складності з наявністю товарів у виробників та їх транспортним перевезенням, нестачею логістичного персоналу та персоналу в магазинах.
  • Дослідження проводилось методом онлайн-опитування серед 97 власників та CEO торговельних підприємств у період з 18 по 21 березня.

Контекст:

Найбільша кількість закритих обʼєктів припала на ювелірний сегмент. У категорії Jewellery припинили роботу 1119 точок, що становить 85% галузі. Наразі кількість відкритих ювелірних магазинів — 194, вони в основному працюють на Заході України та у великих містах, які не знаходяться в зоні активних бойових дій.

Найбільших втрат у відсотковому вимірі зазнали індустрія розваг та fashion-ритейл. Так, із 46 розважальних центрів та кінотеатрів зачинено 40, або 87%. Продавці одягу, взуття та модних аксесуарів вимушено закрили 72% магазинів, або 368 точок із 510. Такі цифри також пов’язані з тим, що багато ТЦ і ТРЦ, де переважно знаходяться магазини відомих брендів, зараз зачинені, а в зонах активних бойових дій та окупації — взагалі пошкоджені або знищені (наприклад, постраждали такі торговельно-розважальні центри, як ТРЦ Nikolsky в Харкові, ТРЦ Fabrika в Херсоні, ТРЦ Retroville у Києві та ін.).

51% ритейлу побутової та цифрової техніки також не працює. Окрім ускладненої роботи в зонах бойових дій існує проблема знищення деяких складів, як от у мережі Фокстрот, а також різка зміна попиту на різні категорії товарів.

Приблизно на третину зменшилась кількість магазинів у непродовольчому ритейлі. Так, із 111 торгових точок з продажу будівельних матеріалів залишилося відкритими лише 76, а в сегменті товарів для дому, побутової хімії та косметики було закрито 724 магазини або 27% галузі.

У фармацевтичному сегменті було закрито 625 аптек, що склало 16% галузі, а продовольчий сегмент (міні-маркети, супермаркети) зменшився на 580 точок (-17% галузі). Наразі у продуктовому ритейлі гостро стоять питання наявності товарів та їхня логістика, особливо в зонах бойових дій, що ускладнює забезпечення торгових обʼєктів в даних регіонах. Проблем додало й знищення ворогом складських та виробничих потужностей. Також закриття торгових точок часто пов’язане з оптимізацією торгових мереж, коли відкритими залишають «базові» магазини, а решта магазинів тимчасово припиняє роботу або використовується як складське приміщення.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні