Категорія
Новини
Дата

Credit Suisse залучить $54 млрд від Центрального банку Швейцарії. Акції банку взлетіли на 40%

Акції Credit Suisse Group AG виросли найбільше за всю історію після того, як кредитор звернувся по займ до Швейцарського національного банку у розмірі 50 млрд франків ($54 млрд), пише Bloomberg. Банк прагне зміцнити ліквідність та довіру інвесторів після того, як падіння його акцій посилило побоювання щодо глобальної банківської кризи.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно із заявою, банк, що базується в Цюріху, займе гроші у центрального банку ліквідності та зробить тендерну пропозицію про викуп до 3 млрд франків боргу, номінованого в доларах та євро. 
  • Напередодні головний акціонер Credit Suisse заявив, що «все гаразд» і що банк навряд чи шукатиме додатковий капітал, наступного дня його коментарі спровокували найбільший в історії обвал акцій.
  • Оголошення пролунало за бурхливою торговельною сесією, під час якої побоювання з приводу фінансового стану Credit Suisse схвилювали світові ринки, стривожили регулюючі органи в Європі та США і спонукали деякі фірми переоцінити свої ризики, повʼязані з банком.
  • Після новини про підтримку з боку Центробанку акції банку зросли на 40% у четвер.
  • У середу, 15 березня, акції впали на 31%, а облігації впали до рівнів, які сигналізують про глибоку фінансову кризу, оскільки постійні сумніви щодо охопленого скандалом кредитора поєднувалися з глобальним розпродажем банківських акцій.
  • «Ці заходи демонструють рішучі дії щодо зміцнення Credit Suisse, оскільки ми продовжуємо нашу стратегічну трансформацію», – заявив генеральний директор Ульріх Кернер.

Контекст

Другий за величиною кредитор Швейцарії, який веде свою історію з 1856 року, за останні кілька років постраждав від низки крахів, скандалів, зміни керівництва та юридичних проблем. Збиток компанії у розмірі 7,3 млрд франків минулого року звів нанівець прибуток попереднього десятиліття, а другий поворот стратегії банку за стільки років досі не зміг залучити інвесторів або зупинити відтік клієнтів.

Кредитор повідомив у своєму річному звіті раніше цього тижня, що відтік клієнтів продовжувався і в березні, хоча Кернер пізніше заявив Bloomberg Television, що банк залучив кошти після краху Silicon Valley Bank.

14 березня Credit Suisse опублікував звіт за 2022 рік, в якому йдеться про те, що банк виявив «суттєві недоліки» у контролі за фінансовою звітністю і ще не зупинив відтік клієнтів. 

За даними банку, відтік клієнтів у четвертому кварталі 2022 року зріс до понад 110 млрд швейцарських франків ($120 млрд). Вартість страхування облігацій банку від дефолту також зросла: 5-річні кредитні дефолтні свопи за борговими зобовʼязаннями Credit Suisse збільшилися з 549 до 533 базисних пунктів.

Національний банк Саудівської Аравії придбав частку Credit Suisse у розмірі майже 10% минулого року після того, як взяв участь у залученні капіталу Credit Suisse і зобовʼязався інвестувати до 1,5 млрд швейцарських франків ($1,5 млрд). Нацбанк Саудівської Аравії зараз є найбільшим власником акцій Credit Suisse. Управлінню з інвестицій Катару належать 6,8% акцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні