Категорія
Новини
Дата

Головний акціонер Credit Suisse позбувся своєї частки в швейцарському банку

Один із найдавніших акціонерів Credit Suisse – американська інвестиційна компанія Harris Associates – продала всю свою частку в швейцарському банку на тлі втрат і відтоку клієнтів, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Заступник голови та головний інвестиційний директор Harris Associates Девід Герро був роками серед найвідоміших прихильників швейцарського банку та володів 10% акцій Credit Suisse. Але наприкінці 2022-го Harris Associates скоротила свою частку до 5%.
  • Harris почала скорочувати свою позицію в жовтні минулого року після того, як банк заявив, що залучить $4,05 млрд і загалом відмовиться від інвестиційно-банківської діяльності, зосередившись на управлінні активами та добробутом, а також на внутрішніх швейцарських операціях. Водночас Національний банк Саудівської Аравії погодився купити нові акції на суму до $1,5 млрд, отримавши частку 9,9%.
  • «Зростання процентних ставок означає, що багато європейських фінансів рухаються в іншому напрямку», – цитує Герро FT. «Навіщо шукати щось, що спалює капітал, коли решта сектору зараз його створює?».
  • Герро також розкритикував план Credit Suisse щодо створення власного інвестиційного банку CS First Boston. Компанія розчарована, зокрема, вартістю та відсутністю прозорості цієї угоди.
  • Harris все ще володіє акціями кількох європейських фінансових установ, у тому числі Lloyds Banking Group, Intesa Sanpaolo, BNP Paribas, Julius Baer і німецької страхової компанії Allianz. Компанія більш впевнена в їхніх перспективах, оскільки зростання процентних ставок підвищує маржу кредитування, прибутковість і здатність виплачувати дивіденди та викуповувати акції. 

Контекст

Harris вперше придбала акції Credit Suisse у 2002 році, коли їхня ціна становила менше 30 швейцарських франків, і продала їх перед фінансовою кризою у 2008 році за ціною від 60 до 70 швейцарських франків. 

У 2009 році Harris Associates купила акції, коли ціна впала приблизно до 23 швейцарських франків. Після початкового зростання до 56 швейцарських франків ціна на ці акції з того часу постійно знижується. До травня 2012 року Harris володіла 37 млн акцій групи, які на той час коштували трохи понад 600 млн швейцарських франків, а сьогодні їх оцінюють у 103 млн швейцарських франків.

На початку жовтня 2022 року топменеджмент Credit Suisse намагався переконати великих клієнтів, контрагентів та інвесторів у достатній ліквідності на тлі побоювань щодо фінансової стійкості банку. Акції Credit Suisse впали на 9% на початку торгів.

Помітивши падіння акцій Credit Suisse більш ніж на 25%, виконавчий директор Credit Suisse Ульріх Кернер розіслав службову записку по всій компанії, щоб заспокоїти співробітників щодо капіталу та ліквідності банку. Кернер спростував повідомлення про те, що банк звертався до інвесторів щодо потенційного залучення додаткового капіталу.

Ціна на акції Credit Suisse підскочила на 7,5% після новин про готовність наслідного принца Саудівської Аравії Мохаммада бін Салмана інвестувати близько $500 млн у новий підрозділ інвестбанку – CS First Boston. Голова ради директорів банку Аксель Леманн допоміг зупинити рекордне падіння акцій, коли сказав, що ситуація з ліквідністю банку покращилася, а величезний відтік клієнтських активів на початку кварталу припинено.

За підсумками 2022 року Credit Suisse отримав найбільші щорічні збитки у 7,3 млрд швейцарських франків з часів фінансової кризи 2008 року. У жовтні клієнти вивели 10% активів банку.

Національний банк Саудівської Аравії зараз є найбільшим власником акцій Credit Suisse (близько 10%), зазначає Bloomberg з посиланням на дані банку. Управлінню з інвестицій Катару належать 6,8% акцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні