Акції Credit Suisse обвалилися майже на 30% після відмови про допомогу головного акціонера /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Акції Credit Suisse обвалилися майже на 30% після відмови про допомогу головного акціонера

2 хв читання

Getty Images

Акції Credit Suisse на торгах на Швейцарській фондовій біржі (SIX) 15 березня оновили свій історичний мінімум. Котирування другого за величиною банку Швейцарії впали майже на 30%, що стало найсильнішим падінням за один день, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • На 15:40 за київським часом акції Credit Suisse падали на 29,8% – до 1,57 швейцарського франка.
  • Папери Credit Suisse обвалилися, оскільки його найбільший інвестор заявив, що не може надати швейцарському банку додаткову фінансову допомогу. 
  • «Ми не можемо, тому що перевищимо поріг на 10%. Це питання регулювання», – заявив у середу голова Національного банку Саудівської Аравії Аммар Аль-Худайрі.
  • Натомість керівництво Credit Suisse заявило, що не планує просити допомоги у держави. Credit Suisse Group AG має сильний баланс, заявив очільник ради директорів Аксель Леманн на фінансовій конференції в Саудівській Аравії. 
  • За його словами, порівнювати поточні проблеми Credit Suisse із ситуацією в американському Silicon Valley Bank було б неправильним, у тому числі й тому, що банки регулюються по-різному. «У нас високі показники достатності капіталу і в нас сильний баланс», – сказав Леманн. «Ми вже прийняли ліки», – зазначив він, маючи на увазі оголошений у жовтні минулого року план реорганізації бізнесу.
  • Акції інших європейських банків також впали, оскільки падіння акцій Credit Suisse знову викликало в інвесторів побоювання з приводу стійкості глобальної банківської системи після краху Silicon Valley Bank, пише Reuters. Протягом дня папери Societe Generale подешевшали на 10%, Monte dei Paschi – на 7,4%, UniCredit – на 7,5%.

Контекст

Credit Suisse досі намагається оговтатися від низки скандалів, що підірвали довіру до нього інвесторів та клієнтів. За підсумками 2022 року Credit Suisse отримав найбільші щорічні збитки у 7,3 млрд швейцарських франків із часів фінансової кризи 2008 року. У жовтні клієнти вивели 10% активів банку.

14 березня Credit Suisse опублікував звіт за 2022 рік, в якому йдеться про те, що банк виявив «суттєві недоліки» у контролі за фінансовою звітністю і ще не зупинив відтік клієнтів. 

За даними банку, відтік клієнтів у четвертому кварталі 2022 року зріс до понад 110 млрд швейцарських франків ($120 млрд). Вартість страхування облігацій банку від дефолту також зросла: 5-річні кредитні дефолтні свопи за борговими зобовʼязаннями Credit Suisse збільшилися з 549 до 533 базисних пунктів.

Національний банк Саудівської Аравії придбав частку Credit Suisse у розмірі майже 10% минулого року після того, як взяв участь у залученні капіталу Credit Suisse і зобовʼязався інвестувати до 1,5 млрд швейцарських франків ($1,5 млрд). Нацбанк Саудівської Аравії зараз є найбільшим власником акцій Credit Suisse. Управлінню з інвестицій Катару належать 6,8% акцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні