Акції Credit Suisse обвалилися майже на 30% після відмови про допомогу головного акціонера /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Акції Credit Suisse обвалилися майже на 30% після відмови про допомогу головного акціонера

Getty Images

Акції Credit Suisse на торгах на Швейцарській фондовій біржі (SIX) 15 березня оновили свій історичний мінімум. Котирування другого за величиною банку Швейцарії впали майже на 30%, що стало найсильнішим падінням за один день, пише Bloomberg.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На 15:40 за київським часом акції Credit Suisse падали на 29,8% – до 1,57 швейцарського франка.
  • Папери Credit Suisse обвалилися, оскільки його найбільший інвестор заявив, що не може надати швейцарському банку додаткову фінансову допомогу. 
  • «Ми не можемо, тому що перевищимо поріг на 10%. Це питання регулювання», – заявив у середу голова Національного банку Саудівської Аравії Аммар Аль-Худайрі.
  • Натомість керівництво Credit Suisse заявило, що не планує просити допомоги у держави. Credit Suisse Group AG має сильний баланс, заявив очільник ради директорів Аксель Леманн на фінансовій конференції в Саудівській Аравії. 
  • За його словами, порівнювати поточні проблеми Credit Suisse із ситуацією в американському Silicon Valley Bank було б неправильним, у тому числі й тому, що банки регулюються по-різному. «У нас високі показники достатності капіталу і в нас сильний баланс», – сказав Леманн. «Ми вже прийняли ліки», – зазначив він, маючи на увазі оголошений у жовтні минулого року план реорганізації бізнесу.
  • Акції інших європейських банків також впали, оскільки падіння акцій Credit Suisse знову викликало в інвесторів побоювання з приводу стійкості глобальної банківської системи після краху Silicon Valley Bank, пише Reuters. Протягом дня папери Societe Generale подешевшали на 10%, Monte dei Paschi – на 7,4%, UniCredit – на 7,5%.

Контекст

Credit Suisse досі намагається оговтатися від низки скандалів, що підірвали довіру до нього інвесторів та клієнтів. За підсумками 2022 року Credit Suisse отримав найбільші щорічні збитки у 7,3 млрд швейцарських франків із часів фінансової кризи 2008 року. У жовтні клієнти вивели 10% активів банку.

14 березня Credit Suisse опублікував звіт за 2022 рік, в якому йдеться про те, що банк виявив «суттєві недоліки» у контролі за фінансовою звітністю і ще не зупинив відтік клієнтів. 

За даними банку, відтік клієнтів у четвертому кварталі 2022 року зріс до понад 110 млрд швейцарських франків ($120 млрд). Вартість страхування облігацій банку від дефолту також зросла: 5-річні кредитні дефолтні свопи за борговими зобовʼязаннями Credit Suisse збільшилися з 549 до 533 базисних пунктів.

Національний банк Саудівської Аравії придбав частку Credit Suisse у розмірі майже 10% минулого року після того, як взяв участь у залученні капіталу Credit Suisse і зобовʼязався інвестувати до 1,5 млрд швейцарських франків ($1,5 млрд). Нацбанк Саудівської Аравії зараз є найбільшим власником акцій Credit Suisse. Управлінню з інвестицій Катару належать 6,8% акцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні