Категорія
Новини
Дата

Diem і Facebook планують запустити пілотний проєкт цифрової валюти наприкінці цього року

Соцмережа Facebook разом із швейцарською некомерційною організацією Diem Association збираються випустити цифрову валюту diem наприкінці 2021 року. Це вже друга спроба Facebook випустити власну валюту, пише CNBC.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Пілотний проєкт планують запустити з єдиним стейблкоїном, який буде привʼязаний до долара США.
  • Diem веде переговори зі швейцарськими фінансовими регуляторами про отримання платіжної ліцензії.
  • Пілотний проєкт буде невеликим за масштабом, зосередженим в основному на транзакціях між окремими споживачами. Користувачі також матимуть можливість купувати товари й оплачувати послуги. 

Контекст

Facebook планувала випустити власну цифрову валюту Libra на початку 2021 року. Соцмережа хотіла зробити її основою своєї платіжної системи. До проєкту долучилися 27 організацій. За даними NYT, серед партнерів є сервіси Uber, Lyft і Spotify, а за участь у роботі Libra кожна з 27 фірм заплатила по $10 млн. 

Однак процес загальмувала протидія з боку регуляторів. Країни G7 висловили загальну думку, що «жоден міжнародний стейблкоїн-проєкт не може починати роботу, доки не врегульовані правові ризики». Держави побоювалися, що Libra може впливати на обмінний курс, а також сприяти відмиванню грошей і фінансуванню тероризму.

Як наслідок, проєкт втратив кількох ключових спонсорів і керівників, включаючи Visa, MasterCard, Stripe, PayPal, eBay і Vodafone. Врешті Facebook змінила плани і в квітні 2020 року оголосила про запуск криптовалюти, яка привʼязана до курсу долара США.

Торік остаточно закрився проєкт TON від засновника Telegram Павла Дурова. На початку 2018 року соцмережа оголосила про перспективний блокчейн-проєкт, який залучив від інвесторів $1,7 млрд. TON мав стати цілою екосистемою з власними сервісами, додатками та платіжною системою. Внутрішня криптовалюта платформи Дурова називалася Gram. Компанія планувала запустити платформу до 31 жовтня 2019 року, однак їй завадила Комісія з цінних паперів і бірж США. Вона вимагала суд визнати токени Gram цінними паперами й домоглася заборони на їх продаж.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні