Вітряки ДТЕК Тилігульська ВЕС /пресслужба ДТЕК
Категорія
Новини
Дата

«ДТЕК Тилігульська ВЕС» відмовилася від зеленого тарифу і почала продавати всю електроенергію на ринку

1 хв читання

Вітряки ДТЕК Тилігульська ВЕС Фото пресслужба ДТЕК

«ДТЕК Тилігульська вітроелектростанція» з 1 вересня вийшла з балансувальної групи «Гарантованого покупця» і почала продаж усієї електроенергії на ринку. Про це повідомила пресслужба енергохолдингу ДТЕК.

Ключові факти

  • Частина вітротурбін Тилігульської ВЕС уже з початку літа працює на ринкових умовах, зазначив гендиректор «ДТЕК ВДЕ» Олександр Селищев. 
  • За його словами, цінова конʼюнктура на ринку дає змогу своєчасно отримувати необхідний обсяг коштів для підтримання стабільної роботи станції в опалювальний сезон і розрахунків із кредиторами. «Саме тому ми вирішили повністю продавати електроенергію цієї ВЕС на ринку», – пояснив він.
  • Селищев також висловив сподівання, що держава вирішить проблеми вже накопичених боргів перед галуззю ВДЕ.
  • Продаж електроенергії цієї ВЕС здійснюватиметься через трейдингову компанію холдингу «Д.Трейдінг».
  • «ДТЕК ВДЕ» використовує можливість, надану державою усім учасникам сектору відновлюваної енергетики щодо самостійного продажу е/е на ринку, пояснили в компанії. Певна лібералізація на ньому, що відбулася з 1 липня з підвищенням цінових обмежень (прайс-кеп), дає змогу деяким компаніям ВДЕ отримувати доходи, які можна порівняти з розміром зеленого тарифу, зокрема, це стосується проєктів вітроенергетики.
  • У компанії також зазначили, що законодавство дозволяє компаніям у будь-який момент повертатися в БГ «ГарПоку» і працювати за зеленим тарифом. Це буде особливо доцільно в разі ухвалення рішень, що обмежують ринок і негативно впливають на доходи виробників ВДЕ, які вирішили працювати на ринку і конкурувати з традиційною генерацією, зазначається у пресрелізі.
  • Лібералізація ринку електроенергії, зняття цінових обмежень, відкриття експорту тощо матиме стимулювальний ефект виходити на ринок для більшості виробників з ВДЕ, які зараз отримують лише 40-45% оплати від «ГарПоку» і при цьому решту боргів можна сплатити за рік-два, додали в ДТЕК.

Контекст

У квітні цього року НКРЕКП визначила процедуру входу і виходу обʼєктів електроенергетики, яким встановлено зелений тариф, з БГ «ГарПоку». Виробники з ВДЕ отримали ринкову альтернативу і водночас зберегли можливість повернутися в БГ «ГарПок» з відновленням продажу виробленого ресурсу за зеленим тарифом.

Наприкінці липня держенерготрейдер АТ «Енергетична компанія України» повідомило, що укладено перші договори з виробниками енергії з ВДЕ щодо надання послуг балансування та гарантованого викупу е/е, перші оплати розпочалися вже в липні.

Чому виробники відновлюваної енергії відмовляються від зеленого тарифу, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні