Вітряки ДТЕК Тилігульська ВЕС /пресслужба ДТЕК
Категорія
Новини
Дата

«ДТЕК Тилігульська ВЕС» відмовилася від зеленого тарифу і почала продавати всю електроенергію на ринку

Вітряки ДТЕК Тилігульська ВЕС Фото пресслужба ДТЕК

«ДТЕК Тилігульська вітроелектростанція» з 1 вересня вийшла з балансувальної групи «Гарантованого покупця» і почала продаж усієї електроенергії на ринку. Про це повідомила пресслужба енергохолдингу ДТЕК.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Частина вітротурбін Тилігульської ВЕС уже з початку літа працює на ринкових умовах, зазначив гендиректор «ДТЕК ВДЕ» Олександр Селищев. 
  • За його словами, цінова конʼюнктура на ринку дає змогу своєчасно отримувати необхідний обсяг коштів для підтримання стабільної роботи станції в опалювальний сезон і розрахунків із кредиторами. «Саме тому ми вирішили повністю продавати електроенергію цієї ВЕС на ринку», – пояснив він.
  • Селищев також висловив сподівання, що держава вирішить проблеми вже накопичених боргів перед галуззю ВДЕ.
  • Продаж електроенергії цієї ВЕС здійснюватиметься через трейдингову компанію холдингу «Д.Трейдінг».
  • «ДТЕК ВДЕ» використовує можливість, надану державою усім учасникам сектору відновлюваної енергетики щодо самостійного продажу е/е на ринку, пояснили в компанії. Певна лібералізація на ньому, що відбулася з 1 липня з підвищенням цінових обмежень (прайс-кеп), дає змогу деяким компаніям ВДЕ отримувати доходи, які можна порівняти з розміром зеленого тарифу, зокрема, це стосується проєктів вітроенергетики.
  • У компанії також зазначили, що законодавство дозволяє компаніям у будь-який момент повертатися в БГ «ГарПоку» і працювати за зеленим тарифом. Це буде особливо доцільно в разі ухвалення рішень, що обмежують ринок і негативно впливають на доходи виробників ВДЕ, які вирішили працювати на ринку і конкурувати з традиційною генерацією, зазначається у пресрелізі.
  • Лібералізація ринку електроенергії, зняття цінових обмежень, відкриття експорту тощо матиме стимулювальний ефект виходити на ринок для більшості виробників з ВДЕ, які зараз отримують лише 40-45% оплати від «ГарПоку» і при цьому решту боргів можна сплатити за рік-два, додали в ДТЕК.

Контекст

У квітні цього року НКРЕКП визначила процедуру входу і виходу обʼєктів електроенергетики, яким встановлено зелений тариф, з БГ «ГарПоку». Виробники з ВДЕ отримали ринкову альтернативу і водночас зберегли можливість повернутися в БГ «ГарПок» з відновленням продажу виробленого ресурсу за зеленим тарифом.

Наприкінці липня держенерготрейдер АТ «Енергетична компанія України» повідомило, що укладено перші договори з виробниками енергії з ВДЕ щодо надання послуг балансування та гарантованого викупу е/е, перші оплати розпочалися вже в липні.

Чому виробники відновлюваної енергії відмовляються від зеленого тарифу, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні