Сонячна електростанція /Getty Images
Категорія
Компанії
Дата

Кінець епохи. Виробники відновлюваної енергії відмовляються від скандального зеленого тарифу. Чому він більше не працює

Зелений тариф діятиме до 2030-го року, але через мільярдні борги генерація починає відмовлятися від нього вже зараз Фото Getty Images

Британська компанія з активами в Україні Elementum Energy і нова Тилігульська вітроелектростанція ДТЕК призупинили роботу за зеленим тарифом, щоб продавати електрику за ринковими цінами у 2024 році. Чому бізнес йде на це

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

З 1 червня сонячна станція Elementum Energy на 20 МВт призупинила продаж електрики за зеленим тарифом для юридичних осіб, повідомила Forbes управляюча директорка компанії Ольга Рибачук.

Elementum Energy хотіла тимчасово відмовитися від зеленого тарифу ще навесні 2022-го, коли виплати від держави практично зупинилися. «Отриманих коштів бракувало навіть для обслуговування станцій, – каже Рибачук. – Ми стояли на порозі дефолту».

Понад рік Elementum Energy готувалася до роботи без зеленого тарифу. «Потребували експертизи, фахівців, налагоджених процесів, а також партнерів», – зазначає вона.  

На відміну від зеленого тарифу, який виплачує державний «Гарантований покупець», робота за ринковими цінами – це 100% розрахунків замість непрогнозованих виплат від держави, пояснює засновник енергетичного холдингу «Гідроенергоінвест-Акванова» Ігор Тинний.

Обслуговування запровадженого у 2010 році стараннями тодішнього віцепрем’єра Андрія Клюєва найвищого у Європі тарифу на відновлювальну енергію виявилося не під силу державі. У 2014-му після перемоги Майдану Клюєв втік з України. На початку 2020 року Вищий антикорупційний суд заочно заарештував його за звинуваченням у розтраті майна в особливо великих розмірах.

Після себе Клюєв залишив найвищі тарифи на сонячну енергію в Європі, до того ж прив’язані до євро. Потужності альтернативної енергетики (і обсяг виплати за зеленим тарифом) неконтрольовано зростали. Потужність встановлених СЕС з 2015-го до 2021 року збільшилася майже у 15 разів, до 6381 МВт, згідно даних Ex&Pro Consulting.

За законом зелений тариф діятиме в Україні до 2030-го, проте інвестори вже зараз почали від нього відмовлятися. Головна причина – хронічні борги держави перед виробниками. 

У травні 2023-го борг державного «Гарантованого покупця» перед виробниками відновлювальної електроенергії за зеленим тарифом сягнув 18,6 млрд грн, за даними червневого звіту про фінансову стабільність Нацбанку. Протягом 2022-2023 років розрахунки «Гарпока» за зеленою генерацією – на рівні 54-55%, згідно даних держкомпанії. З 1 липня рівень розрахунків впав до 32-33%, каже голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель. 

Від боргів до високих ринкових цін

Elementum Energy – не єдина компанія, яка вирішила призупинити продажі за зеленим тарифом. З 25 квітня 2023-го від державних дотацій відмовились 14 станцій-виробників зеленої енергії загальною потужністю майже 204 МВт (2,6% отримувачів зеленого тарифу), повідомила пресслужба «Гарпока».

Без зеленого тарифу працюють кілька вітряків нової Тилігульської вітроелектростанції ДТЕК Ріната Ахметова, решта – сонячні електростанції, повідомив голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков. «Працювати без зеленого тарифу ризиковано, – попереджає Ольга Рибачук з Elementum Energy. – Регуляторне поле в Україні може змінитися непрогнозовано».

Бажання не залежати від держави – не єдина причина, чому виробники відмовляються від дотацій. Вартість електроенергії на українському ринку вже перевищує зелений тариф. 

Тилігульська ВЕС у травні та червні продавала електроенергію на «Українській енергетичній біржі» за 86 €/МВт, а у липні підвищила ціну до 135 €/МВт.

При цьому середній зелений тариф для вітроелектростанцій – 88 €/МВт.

Сонячна електростанція Elementum Energy не виходить на біржу, а працює у співпраці з партнерами. Спрогнозувати обсяги сонячної генерації важко, тому потрібна участь у балансуючій групі з іншими виробниками та споживачами, каже Рибачук. Це дозволяє уникати штрафів від оператора енергосистеми «Укренерго» за недотримання добових прогнозів. 

На українському ринку обмежена кількість трейдерів, готових купувати зелену електроенергію, зазначає Юрій Кубрушко, партнер консалтингової компанії Imepower. Зазвичай це трейдери, які мають власні СЕС або ВЕС – «Д.Трейдінг» з групи ДТЕК, «ЕРУ трейдінг», «Kness energo», «Подільська енергокомпанія», каже він.

«Д.Трейдінг» у 2022-2023-му роках домовився про продаж електрики п’яти зелених виробників, розповів Forbes у письмовій відповіді гендиректор компанії Дмитро Маляр. Загальна потужність ВДЕ у портфелі «Д.Трейдінг» складає близько 200 МВт, повідомляє він.

Переваги для ВДЕ співпраці з трейдером – довгостроковий договір і гарантовані виплати за електроенергію, каже Конеченков. До того ж трейдер бере на себе відповідальність за дотримання прогнозних показників генерації, додає він. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні