Категорія
Новини
Дата

Ексголові ДФС оголосили підозру у неправомірній вигоді в понад 722 млн грн. Ймовірно, йдеться про Насірова

Колишньому голові Державної фіскальної служби України та його раднику повідомили про підозру в одержанні $5,5 млн та понад €21 млн неправомірної вигоди за відшкодування ПДВ компаніям аграрного холдингу, йдеться у повідомленні НАБУ. Ймовірно, йдеться про Романа Насірова.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Дії експосадовця та його пособника кваліфікували за ч.4 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди службовою особою).
  • Про підозру у підкупі також повідомили і власнику агрохолдингу. Оскільки місцезнаходження його не встановлено, про підозру йому повідомили заочно. Ймовірно, йдеться про Олега Бахматюка
  • Доповнено. Бахматюк вважає, що підозра щодо нього «не матиме жодних правових перспектив». «Кум Ситника Калужинський вирішив «покошмарити» мою компанію новою безглуздою підозрою. Повторюся: звинувачення полягає в тому, що нібито була порушена черговість повернення ПДВ, при тому, що саме ПДВ відшкодовано законно […] Ця підозра, як і всі попередні, не матиме жодних правових перспектив. Але матиме негативні наслідки для компанії і держави», – заявив він.
  • Слідство наразі встановило одержання головою ДФС (2015-2016 років) хабаря у $5,5 млн за забезпечення відшкодування понад 540 млн грн компаніям агрохолдингу у серпні 2015 року та понад €21 млн за відшкодування майже 2,7 млрд грн ПДВ упродовж лютого 2015 – серпня 2016 року. 
  • «Плату за послуги», яка, в середньому становила близько 20% від суми відшкодованого ПДВ, тодішній голова ДФС одержував на рахунок підконтрольної йому іноземної компанії, а також компанії підконтрольної тестю та раднику, через іншу іноземну компанію-«прокладку», залучену радником експосадовцяʼ, – кажуть у НАБУ.
  • Відправником коштів, як встановили НАБУ і САП, була компанія-нерезидент, підконтрольна власнику агрохолдингу.
  • Правоохоронці мають докази, що голова ДФС пріоритезував виплати з відшкодування ПДВ компаніям агрохолдингу, натомість не включав відомості про суми, заявлені до бюджетного відшкодування іншими суб’єктами господарювання (в тому числі комунальними підприємствами), які мали на те право. 

Контекст

НАБУ нагадує, що збір доказової бази потребував значної комунікації з компетентними органами інших держав, яку детективи НАБУ розпочали ще 2017 року і здійснюють дотепер. 

Ексголова ДФС із 2017 року є обвинуваченим у завданні понад 2 млрд грн збитків державі через ухвалення низки безпідставних та незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами компаніям, задіяних у так званій «газовій схемі». Організатором вважають колишнього народного депутата України, відповідну справу слухають у ВАКС.  

Власник агрохолдингу наразі він є підозрюваним НАБУ і САП у розкраданні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні