Категорія
Новини
Дата

Екскерівник «Укроборонпрому» Абромавичус купує в Україні агрохолдинг

Антимонопольний комітет України дозволив шведській компанії Lobiu Sala AB, що належить ексголові «Укроборонпрому» Айварасу Абромавичусу, купити шведську Agro Region Stockholm Holding. Остання керує в Україні групою агрокомпаній.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Lobiu Sala AB отримала дозвіл на купівлю понад 75% акцій Agro Region Stockholm Holding.
  • За даними YouControl, Agro Region Stockholm Holding володіє компанією «Племінний завод «Агро-Регіон», який володіє компанією «Агро-Регіон Україна».
  • Кінцевим бенефіціаром «Агро-Регіон Україна» та «Племінний завод «Агро-Регіон» є Ларс Пітер Елам Хоканссон, один із засновників міжнародного інвестфонду East Capital. Раніше там працював Абромавичус.
  • За даними шведського сервісу allabolag, з 2019 року Айварас Абромавичус є членом правління Agro Region Stockholm Holding.
  • За даними сайту Agro Region, дружина Абромавичуса Катерина Рибаченко є гендиректоркою компанії.

Контекст

Компанію «Агро-Регіон» засновано 2002 року, а з 2007-го повністю належить шведській фірмі. Земельний банк налічує 38 000 га землі у Київській, Чернігівській, Житомирській та Хмельницькій областях України. Компанія спеціалізується на товарній та насіннєвій кукурудзі, сої, пшениці, соняшнику та ячмені.

Абромавичус із 2014-го до 2016 року займав посаду міністра економічного розвитку. На президентських виборах 2019 року був економічним радником кандидата в президенти Володимира Зеленського. 30 серпня 2019 року Зеленський підписав указ про призначення Айвараса Абромавичуса главою держконцерну «Укроборонпром». Однак на початку жовтня 2020-го пішов із посади. В інтервʼю виданню «Перша шпальта» Абромавичус заявив, що причиною відставки стало те, що деякі чиновники були не зацікавлені в реформуванні держпідприємства, особливо після створення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

Уже через місяць уряд призначив Абромавичуса членом наглядової ради державного Ощадбанку. 17 березня 2021 року Кабмін звільнив Абромавичуса, призначивши на його місце Олександра Роднянського-молодшого, сина ексзасновника телеканалу 1+1 і російського телепродюсера Олександра Роднянського.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні