Категорія
Новини
Дата

Екстремальні погодні умови завдали страхувальникам збитків на $40 млрд. Це найгірше півріччя для страхування від стихійних лих за десятиліття

Лісові пожежі, шторми і торнадо в першій половині 2021 року завдали збитків глобальним страховикам на близько 40 млрд. Це був найбільший збиток після землетрусів у Японії та Новій Зеландії в 2011 році, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Група з перестрахування Swiss Re заявила, що екстремальні погодні умови через зміни клімату та швидкий розвиток міст викликали «постійно зростаюче число стихійних лих». Так, зимовий шторм «Урі» у Північній Америці в лютому завдав страховикам збитків на $15 млрд. Це найбільша сума для такої події за всю історію спостережень.
  • Крім того, відбулися сильні повені в Китаї і Європі в липні, хоча найсильніший сезон ураганів ще попереду. Лише в Німеччині страховики відшкодували збитків від €4,5 до €5,5 млрд через руйнівні повені в минулому місяці. За даними страхового брокера Aon, це друге за масштабом стихійне лихо в Європі за останні 40 років, з поправкою на інфляцію. Найбільшим є землетрус в Італії у 1980 році.

Контекст

Зростання витрат свідчить про велику загрозу для страхового сектора, оскільки екстремальні погодні умови поєднуються з ростом населення і будівництвом, що може призвести, наприклад, до меншого поглинання води ґрунтом. Торік у всьому світі природні катаклізми призвели до збитку страховиків на суму $150 млрд, повідомляє The Guardian із посиланням на доповідь благодійної організації «Християнська допомога». Стихійні лиха за рік забрали життя щонайменше 3500 людей і змусили понад 13,5 млн залишити свої домівки. Також 2020 рік поставив рекорд за кількістю ураганів у районі Атлантичного океану: через них загинули щонайменше 400 людей, а збитки сягнули $41 млрд.

Погодні катаклізми виникали задовго до глобального потепління, яке змінює кліматичну систему планети. Однак метеорологічні дані за більш ніж сторіччя, а також супутникові дані про урагани та підвищення рівня моря не залишили сумнівів у тому, що глобальне потепління підсилює їхній вплив. Масивні урагани, тайфуни і циклони з більшою ймовірністю будуть тривати довше і виходити за межі свого історичного ареалу.

В Україні також непоодинокі випадки стихійних лих. Зокрема, торік збитки від повеней у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій областях склали 234 млн грн. Виконавча директорка програми ООН із питань навколишнього середовища Інгер Андерсен у своїй доповіді зазначила, що незаконні вирубки, аномальні повені в Карпатах негативно позначилися на екосистемі регіону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні