Категорія
Новини
Дата

Екстремальні погодні умови завдали страхувальникам збитків на $40 млрд. Це найгірше півріччя для страхування від стихійних лих за десятиліття

1 хв читання

Лісові пожежі, шторми і торнадо в першій половині 2021 року завдали збитків глобальним страховикам на близько 40 млрд. Це був найбільший збиток після землетрусів у Японії та Новій Зеландії в 2011 році, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Група з перестрахування Swiss Re заявила, що екстремальні погодні умови через зміни клімату та швидкий розвиток міст викликали «постійно зростаюче число стихійних лих». Так, зимовий шторм «Урі» у Північній Америці в лютому завдав страховикам збитків на $15 млрд. Це найбільша сума для такої події за всю історію спостережень.
  • Крім того, відбулися сильні повені в Китаї і Європі в липні, хоча найсильніший сезон ураганів ще попереду. Лише в Німеччині страховики відшкодували збитків від €4,5 до €5,5 млрд через руйнівні повені в минулому місяці. За даними страхового брокера Aon, це друге за масштабом стихійне лихо в Європі за останні 40 років, з поправкою на інфляцію. Найбільшим є землетрус в Італії у 1980 році.

Контекст

Зростання витрат свідчить про велику загрозу для страхового сектора, оскільки екстремальні погодні умови поєднуються з ростом населення і будівництвом, що може призвести, наприклад, до меншого поглинання води ґрунтом. Торік у всьому світі природні катаклізми призвели до збитку страховиків на суму $150 млрд, повідомляє The Guardian із посиланням на доповідь благодійної організації «Християнська допомога». Стихійні лиха за рік забрали життя щонайменше 3500 людей і змусили понад 13,5 млн залишити свої домівки. Також 2020 рік поставив рекорд за кількістю ураганів у районі Атлантичного океану: через них загинули щонайменше 400 людей, а збитки сягнули $41 млрд.

Погодні катаклізми виникали задовго до глобального потепління, яке змінює кліматичну систему планети. Однак метеорологічні дані за більш ніж сторіччя, а також супутникові дані про урагани та підвищення рівня моря не залишили сумнівів у тому, що глобальне потепління підсилює їхній вплив. Масивні урагани, тайфуни і циклони з більшою ймовірністю будуть тривати довше і виходити за межі свого історичного ареалу.

В Україні також непоодинокі випадки стихійних лих. Зокрема, торік збитки від повеней у Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій областях склали 234 млн грн. Виконавча директорка програми ООН із питань навколишнього середовища Інгер Андерсен у своїй доповіді зазначила, що незаконні вирубки, аномальні повені в Карпатах негативно позначилися на екосистемі регіону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні