ЄС майже вичерпав варіанти санкцій проти Росії, необхідно посилювати допомогу Україні – Боррель /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС майже вичерпав варіанти санкцій проти Росії, необхідно посилювати допомогу Україні – Боррель

Getty Images

ЄС майже вичерпав свої можливості каральних заходів проти Росії, увагу блоку необхідно переключити на фінансову та військову підтримку України, заявив в інтерв'ю Euractiv головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «З точки зору санкцій більше нічого робити, але ми можемо продовжувати збільшувати фінансову та військову підтримку», – сказав Боррель.
  • За останній рік ЄС затвердив 10 пакетів санкцій проти РФ, покликаних ускладнити фінансування війни та позбавити Росію технологічного обладнання та запасних частин для зброї, яка використовуватиметься проти України.
  • «Було б дивно, якби через рік після початку вторгнення залишалося набагато більше варіантів. Ми використовували наш покроковий процес, і ми діяли поетапно, можливо, іноді занадто поетапно», – додав він.
  • Через рік після вторгнення ЄС підходить «до кінця цих сходинок», визнав Боррель, відповідаючи на питання про наступні можливі кроки, які блок міг би зробити у відповідь на вторгнення Росії в Україну.
  • Натомість блок почав виявляти способи обходу санкцій та заморожені активи Росії, а також вивчає способи використання цих активів для оплати відновлення України.
  • «Відповідь завжди одна – продовжувати підтримувати Україну… У держави, що воює, багато фінансових потреб – це вимагатиме великих зусиль із нашого боку, тож санкції та військова підтримка – це ще не все», – сказав він.

Контекст

Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, минулого тижня розповсюдила трикомпонентний план, в якому пропонується негайно передати Україні боєприпаси, зокрема 155-мм артилерійські снаряди, з існуючих запасів або бути в очікуванні замовлень. Вона також закликала обʼєднати замовлення для європейської промисловості та пообіцяла запропонувати заходи щодо скорочення бюрократичної тяганини, що заважає галузі нарощувати обсяги виробництва.

8 березня міністр оборони України Олексій Резніков перед зустріччю з європейськими колегами у Швеції повідомив, що Україні терміново потрібні артилерійські боєприпаси у великій кількості, і проєкта пропозиції ЄС щодо використання €1 млрд на закупівлю снарядів буде недостатньо, пише Bloomberg. Він додав, що Україна також має потребу в системах ППО, бронетехніці і танках. «Нам потрібен 1 млн снарядів, і це коштуватиме приблизно €4 млрд, – сказав Резніков журналістам. – Нам потрібно більше».

Посли ЄС погодили додаткові €2 млрд до Європейського фонду миру, щоб засвідчити «незмінну прихильність ЄС військовій підтримці України та інших партнерів», повідомляє представництво Швеції в ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні