ЄС та союзники розслідують сплеск експорту у сусідні з РФ країни через можливе ухилення від санкцій – FT /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

ЄС та союзники розслідують сплеск експорту у сусідні з РФ країни через можливе ухилення від санкцій – FT

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Значне зростання торгівлі з країнами, що є сусідами з Росією, викликає питання щодо того, чи потрапляли продукти, на які поширюються санкції, в країну через «чорний хід», заявив Financial Times нещодавно призначений уповноважений ЄС із санкцій Девід ОʼСалліван. Торгівля ЄС з країнами, включаючи Центральну Азію та Кавказ, підскочила зі збільшенням їхніх продажів до Москви.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми спостерігаємо різке скорочення торговельних потоків із ЄС до Росії та незвичайні сплески торгівлі з іншими третіми країнами, особливо з тими, що знаходяться в безпосередній близькості до Росії», – сказав він.
  • ОʼСалліван не став називати окремі країни, лише наголосив, що справа дійшла до розслідування змін у торгових потоках. За його словами, ЄС і партнери, включаючи США та Велику Британію, мають намір поділитися інформацією про можливе ухилення від санкцій на зустрічі в четвер, 23 лютого, оскільки вони прагнуть посилити контроль.
  • Згідно з аналізом Європейського банку реконструкції та розвитку, Вірменія й Киргизстан входять до країн із різким збільшенням західного імпорту та експорту до Росії. Експорт Туреччини до Росії також зріс. За даними ЄБРР, які розкривають вплив санкцій, експорт із ЄС, США й Великої Британії до Росії впав більш ніж удвічі у період із травня по липень минулого року з поправкою на інфляцію порівняно з середнім показником за 2017–2019 роки.
  • Але це падіння збігається з більш ніж 80-відсотковим стрибком продажів із Європи та США до Вірменії та Киргизстану. Ці дві країни, у свою чергу, більш ніж подвоїли експорт до Росії за той же період, що вказує на можливе відхилення торгівлі за новими маршрутами, йдеться у повідомленні банку. Експорт продукції, включаючи автомобілі, електроніку, сільськогосподарську техніку та насоси, з ЄС до Середньої Азії збільшився, переважно за рахунок Казахстану, додали в банку.
  • Однією з можливих причин зміни структури торгівлі є те, що західні компанії добровільно відмовляються від прямих продажів до Росії, навіть якщо товари не підпадають під санкції. Однак Беата Яворчик, головний економіст ЄБРР, заявила, що також збільшилися потоки товарів, які можуть «потенційно» підпадати під санкції. Деякі імпортні товари можуть мати подвійне призначення. Через кілька місяців після початку війни українська армія почала повідомляти, що деякі мікросхеми, виявлені у захопленій російській військовій техніці, перероблені з побутових приладів. 
  • За даними аналітичного центру Silverado Policy Accelerator, Китай також втрутився, щоб заповнити порожнечу, залишену західним експортом, у тому числі за рахунок постачання в країну дедалі більшої кількості напівпровідників.

Контекст

Посли ЄС мають намір цього тижня затвердити десятий пакет санкцій, включаючи низку заходів, спрямованих на закриття лазівок у чинному режимі, у тому числі заборону транзиту через Росію товарів, які можуть бути перепрофільовані для військових цілей.

Європейський Союз планує запровадити 10-й пакет санкцій проти Росії до 24 лютого. До пакету мають намір включити чотири російські банки, зокрема Альфа-Банк. Також планується запровадити санкції проти 130 фізичних і юридичних осіб, пише Politico з посиланням на джерела. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що новий пакет санкцій ЄС спрямований на товари на суму €11 млрд за допомогою торгових заборон і контролю за технологіями.

За даними Reuters, після виходу світових брендів у РФ досі продаються їхні товари, процвітає паралельний імпорт і зʼявляються підробки. До Росії досі вʼїжджають вантажівки з Coca Cola, туристи повертаються з-за кордону з товарами Zara, а місцеві онлайн-маркети скуповують меблеві запаси IKEA та навіть пропонують підробки. Хоча західні бренди пішли з країни, їхні товари досі там продаються, але за вищими цінами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні