Категорія
Новини
Дата

У ЄС майже зупинилося блокування активів підсанкційних російських мільярдерів – Bloomberg

2 хв читання

Європейський Союз намагається знайти та заморозити активи російських мільярдерів, які перебувають під санкціями, при цьому загальна сума в останні місяці незначно збільшилася, пише Bloomberg. Наразі блок заморозив активи на суму €20,9 млрд, у жовтні показник становив близько €17,4 млрд.

Ключові факти

  • У той час як Бельгія та Люксембург заблокували мільярди, інші країни-члени розкрили незначні цифри: Греція заявила, що заморозила лише €212 201, а Мальта повідомила про €222 470, згідно з останніми даними, опублікованими Bloomberg.
У ЄС майже зупинилося блокування активів підсанкційних російських мільярдерів – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Офіційні особи вважають, що є значно більше активів російських осіб, які перебувають під санкціями, ці кошти потенційно можуть бути заморожені. Згідно з офіційною статистикою, у 2019 році обсяг прямих іноземних інвестицій Росії в ЄС оцінювався у €136 млрд. Але набагато більше мільярдів надійшло б у блок через банківські рахунки громадян Росії, а також майно та інші портфелі. Не всі російські фонди, які увійшли до ЄС, повʼязані з особами, які перебувають під санкціями, та їхня ідентифікація не завжди проста, оскільки активи часто приховані за складними структурами компаній чи посередниками.
  • ЄС ввів санкції щодо майже 1500 осіб, обмежив експорт сотень товарів і технологій, завдав ударів по багатьох ключових джерелах доходів Москви. Але деякі офіційні особи стурбовані тим, що блоку, як і раніше, не вистачає ефективного апарату для забезпечення дотримання цих заходів.
  • Представник виконавчого органу ЄС Крістіан Віганд заявив, що загальна сума активів, заморожених у блоці, збільшилася більш ніж утричі з квітня 2022 року. Він також додав, що ЄС покладається на інформацію, яку надають держави-члени, і що частота оновлень, надаваних різними урядами, неоднакова.

Контекст

Рік тому ЄС створив робочу групу з «заморожування та арешту» для покращення координації між державами-членами, які, як і раніше, відповідають за дотримання санкцій ЄС. Ця цільова група відіграє вирішальну роль у вивченні того, як кримінальне та податкове право може бути використане для відновлення України, і перебуватиме в «авангарді важливої частини» роботи, вже розпочатої Європейською комісією, з відстеження активів, – заявив минулого місяця комісар ЄС із питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Країни «Великої сімки» нещодавно оголосили про новий механізм посилення правозастосування та покращення обміну інформацією між союзниками. ЄС також представив кілька інструментів у своїх недавніх пакетах, щоб переслідувати тих, хто допомагає Росії, але переважно ухилявся від їхнього використання, принаймні, публічно. Раніше Єврокомісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку. Нині держави – члени ЄС мають законні повноваження тимчасово використати активи російського Центрального банку на суму не менше €33,8 млрд для оплати відновлення України.

Раніше 27 країн Євросоюзу повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів – €212 000 та €147 000 відповідно.

Водночас уряд Швейцарії заявив, що конфіскація заморожених російських активів і надання їх для відновлення України суперечитиме конституції. Проти цього кроку також виступають банки країни.

3 січня премʼєрміністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

У лютому видання Delfi писало, що Євросоюз не зміг виявити активи Центрального Банку РФ у розмірі €300 млрд. Як стало відомо Delfi з джерел у Брюсселі та Києві, обсяг резервів ЦБ РФ, знайдених у країнах ЄС, значно нижчий від суми в €300 млрд, яку озвучили невдовзі після початку вторгнення Росії в Україну 24 лютого минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні