«Це коштуватиме приблизно €4 млрд». Резніков закликав партнерів надати Україні 1 млн артилерійських снарядів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Це коштуватиме приблизно €4 млрд». Резніков закликав партнерів надати Україні 1 млн артилерійських снарядів

Getty Images

Україні терміново потрібні артилерійські боєприпаси у великій кількості, і проєкту пропозиції ЄС щодо використання €1 млрд на закупівлю снарядів буде недостатньо, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков перед зустріччю з європейськими колегами у Швеції, пише Bloomberg. Він додав, що Україна також потребує систем ППО, бронетехніки та танків.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Резнікова, пропозиції Європейського Союзу про використання €1 млрд для закупівлі снарядів буде недостатньо, він додав, що Україні потрібно приблизно вчетверо більше.
  • «Нам потрібен 1 млн снарядів, і це коштуватиме приблизно €4 млрд, – сказав Резніков журналістам. – Нам потрібно більше»
  • Водночас верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель розкритикував заклики до збільшення фінансування боєприпасів для України. «Гроші не приходять із неба», – сказав він.
  • Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що пропозиція ЄС про відправку боєприпасів в Україну «важлива і потрібна, але не можна уникнути того факту, що протягом наступних кількох тижнів і місяців нам доведеться боротися з нестачею».
  • Пісторіус сказав, що «наразі нам потрібно спільно знайти запаси і поставити все, що ми можемо – поставити в контексті наших власних оборонних можливостей і можливостей альянсу». 
  • Міністр оборони Швеції Пал Джонсон зазначив, що необхідно збільшити виробництво боєприпасів у Європі.
  • «Важливо те, що українці гостро потребують боєприпасів, і ми маємо нарощувати виробництво в Європі», – заявив Джонсон. «Основна мета – закупівлі на європейській промисловій базі, але якщо будуть інші поставки з інших держав, я не думаю, що ми маємо виключати цю можливість».

Контекст

Щодня Росія випускає над Україною понад 20 000 артилерійських снарядів – стільки, скільки європейські заводи виробляють за місяць. Україна ж вистрілює близько чверті цього обсягу. Виробники оборонної продукції намагаються наростити виробництво для поповнення національних запасів, а також підтримання постачань до України. 

Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, минулого тижня розповсюдила трикомпонентний план, в якому пропонується негайно передати Україні боєприпаси, зокрема 155-мм артилерійські снаряди, з існуючих запасів або в очікуванні замовлень. Вона також закликала обʼєднати замовлення для європейської промисловості та пообіцяла запропонувати заходи щодо скорочення бюрократичної тяганини, що заважає галузі нарощувати обсяги виробництва.

Столиці ЄС підтримали пропозиції щодо спільних закупівель для оптимізації оборонних замовлень і заохочення виробників до розширення свого виробництва. Наприклад, є пропозиція Естонії для країн обʼєднатися в контракті на $4 млрд на купівлю 1 млн артилерійських снарядів.

Раніше видання FT писало, що ЄС може профінансувати озброєння для України з власного бюджету, до цього таким чином закуповували вакцини від COVID-19. Зокрема, Брюссель готує пропозицію щодо використання бюджету ЄС для попереднього фінансування закупівель зброї та боєприпасів, що повинно прискорити постачання зброї в Україну. Україна має отримати артилерійські боєприпаси протягом кількох тижнів після того, як Брюссель запропонував відшкодування країнам, які надали снаряди зі своїх запасів, пише Financial Times із посиланням на чиновників ЄС.

2 березня агентство Associated Press писало, що ЄС може виділити додатковий €1 млрд на підтримку України та прискорити постачання артилерійських снарядів. Міністри закордонних справ та оборони розглянуть план на зустрічі 20 березня. Потім лідери можуть затвердити його під час саміту в Брюсселі 23–24 березня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні