Категорія
Новини
Дата

ЄС схвалив план щодо передачі доходів від заморожених російських активів Україні. Може йтися про €5 млрд на рік

Лідери ЄС схвалили план використання мільярдів євро прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні, пише Financial Times. Очікується, що Єврокомісія озвучить юридичні пропозиції на початку грудня. Наразі може йтися про близько €5 млрд на рік, вважає економіст Андрій Нестерук.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Є політична згода, що РФ має заплатити за довгострокову відбудову України, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після саміту.
  • «Зараз ми працюємо над початковою пропозицією, щоб зосередитися на так званих надприбутках. Ці надприбутки вже досить значні. Ідея полягає в тому, щоб ми об’єднали їх і спрямували через бюджет ЄС в Україну», – зазначила вона.
  • У Euroclear – найбільшому у світі депозитарії цінних паперів зі штаб-квартирою в Брюсселі – зберігається €180 млрд із €300 млрд заморожених російських активів. З початку року Euroclear заробив на них €3 млрд.
  • «Євросоюз впевнено крокує до того, щоб передавати Україні всі доходи Euroclear від заморожених російських активів, а не тільки податок на прибуток з них, який Україні вже більш-менш погодилася передавати Бельгія», – вважає керівник відділу стратегічного планування у міжнародній фінансовій компанії Finteum Андрій Нестерук.
  • За його словами, наразі йдеться про близько €5 млрд на рік. «З часом ця цифра ще трохи збільшиться, потім, ймовірно, зменшиться і буде на рівні близько €6 млрд в наступні роки», – переконаний Нестерук.
  • Він також зазначив, що Росії буде «абсолютно не вигідно не домовлятися з Україною про компенсацію». «Адже фактично ці активи будуть поступово «перетікати» Україні, поки Росія тягне», – додав він.

Контекст

За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько $300 млрд із приблизно $640 млрд.

ЄС від початку війни в Україні заморозив активи російського центрального банку на понад €200 млрд. Значна частина цих коштів перебуває на зберіганні в депозитарії Euroclear і принесла вже майже €750 млн прибутку в першому кварталі 2023 року. 

ЄС також заморозив понад €24 млрд активів, які належать підсанкційним росіянам і російським компаніям.

ЄС розглядав можливість передачі фінансовими установами, де знаходяться заблоковані російські активи, частини отриманого прибутку на відновлення України, писав Bloomberg. Проте, за даними видання, в Брюсселі поки що не бачать «надійного юридичного шляху», який би дозволив конфіскувати активи лише на тій підставі, що вони потрапили під санкції. 

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Брюссель підготує юридичну пропозицію щодо передачі заморожених активів Києву.

У вересні стало відомо, що США заморозили російські активи на $8 млрд. Основна частина цих коштів перебуває в ЄС і Японії.

На початку жовтня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати та ЄС шукають юридичні можливості, що дадуть змогу використати $300 млрд заморожених російських активів для України. 

За його словами, це один зі способів відплати за війну. Блінкен вважає, що в разі, якщо дозволити Росії робити те, що вона робить з Україною, без покарання, це дасть сигнал в усьому світі країнам, які мають намір почати агресію, що їм це зійде з рук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні