Категорія
Новини
Дата

ЄС може дозволити часткове використання російських активів для допомоги Україні – Bloomberg

Європейський Союз не може повністю конфіскувати заморожені активи Росії – для цього немає відповідних юридичних обґрунтувань. Натомість розглядається тимчасове використання заблокованих коштів, пише Bloomberg із посиланням на відповідний документ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Європейські чиновники розглядають можливість тимчасового використання заблокованих російських активів, які оцінюються у понад €200 млрд. 
  • Це дозволить надати фінансову допомогу Україні для відновлення економіки, інфраструктури та інших галузей, зазначає агентство.
  • Робоча група ЄС щодо використання заблокованих російських активів не бачить «жодного надійного правового шляху, який би дозволяв конфіскацію заморожених або знерухомлених активів лише на підставі того, що ці активи перебувають під обмежувальними заходами ЄС», підсумували в агентстві. 
  • Натомість не виключено передачу Україні прибутку від інвестування російських активів, заморожених у європейському депозитарії Euroclear, якому ці активи принесли майже €750 млн лише в першому кварталі цього року. 
  • Після розроблення відповідного плану документ направлять на схвалення лідерам ЄС. Завершити підготовку планується до наступної зустрічі представників блоку в Брюсселі, яка має відбутися наступного тижня, зазначає Bloomberg.

Контекст

За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько $300 млрд із приблизно $640 млрд.

22 грудня 2022 року Сенат США підтримав поправку до Закону про уповноваження на національну оборону США – Акт про конфіскацію активів для відновлення України. Поправка передбачала створення правового механізму конфіскації російських активів, які зараз заморожені в США.

Раніше сенатор Патрік Ліхі заявив, що Федеральна резервна система США заморозила майже $100 млрд центробанку Росії. «Після року, коли Росія веде повномасштабну війну проти України, російські суверенні активи на суму понад $300 млрд залишаються замороженими в усьому світі», – нагадав сенатор США Джим Ріш. 

16 червня стало відомо, що у Сенаті США зареєстрований законопроєкт про конфіскацію та передачу Україні російських державних активів, зокрема російського центробанку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні