Категорія
Новини
Дата

США та ЄС шукають юридичні можливості для передачі Україні $300 млрд заморожених російських активів – Блінкен

США та ЄС шукають юридичні можливості, що дозволять використати $300 млрд заморожених російських активів для України. Про це сказав держсекретар США Ентоні Блінкен під час виступу в Техаському університеті в Остіні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Блінкен зазначив, що йдеться про $300 млрд. Більша частина заморожених російських активів знаходиться у ЄС, а не в США, уточнив він.
  • США і ЄС наразі вивчають, які правові повноваження потрібно мати, щоб використати ці активи для України, пояснив держсекретар США. 
  • За його словами, це – один із способів відплати за війну. Блінкен вважає, що в разі, якщо дозволити Росії робити те, що вона робить з Україною, без покарання, це дасть сигнал в усьому світі країнам, які мають намір почати агресію, що їм це зійде з рук.

Ключова цитата

«Моє бачення полягає в тому, що ти зламав це – ти заплатив за це. І тому росіяни, зламавши це, повинні за це заплатити», – сказав Блінкен.

Контекст

За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько $300 млрд із приблизно $640 млрд.

ЄС від початку війни в Україні заморозив активи російського Центрального банку на понад €200 млрд. Значна частина цих коштів перебуває на зберіганні в депозитарії Euroclear і принесла вже майже €750 млн прибутку в першому кварталі 2023 року. 

ЄС також заморозив понад €24 млрд активів, які належать підсанкційним росіянам і російським компаніям.

ЄС розглядав можливість передачі фінансовими установами, де знаходяться заблоковані російські активи, частини отриманого прибутку на відновлення України, писав Bloomberg. Проте, за даними видання, в Брюсселі поки що не бачать «надійного юридичного шляху», який би дозволив конфіскувати активи лише на тій підставі, що вони потрапили під санкції. 

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що Брюссель підготує юридичну пропозицію щодо передачі заморожених активів Києву.

У вересня стало відомо, що США заморозили російські активи на $8 млрд. Основна частина цих коштів перебуває в ЄС і Японії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні