Категорія
Новини
Дата

«Мають зробити свій внесок». Спецпредставниця США Пріцкер виступила за використання заморожених активів РФ для відбудови України

2 хв читання

Російські суверенні активи, заморожені Заходом, повинні бути використані для повоєнної відбудови України, повідомила спеціальний представниця президента США Джо Байдена з відновлення України Пенні Пріцкер, пише Financial Times. Таки чином вона підтримала одну з центральних вимог Києва.

Ключові факти

  • Західні країни заморозили суверенні активи Росії на суму $300 млрд у відповідь на повномасштабне вторгнення в Україну у лютому минулого року. Деякі країни закликали використовувати ці гроші для фінансування Києва як вклад у його величезні витрати на відновлення, але інші зацікавлені сторони, включаючи Європейський центральний банк, висловили обережність щодо законності та наслідків такого кроку.
  • Пріцкер заявила, що команда юристів проводить «надзвичайну роботу, щоб зрозуміти, що можна» робити з активами.
  • «По суті, якби я сказала не з юридичної точки зору, а з етичної та моральної точки зору, враховуючи руйнування, які росіяни завдали Україні, ви знаєте, вони повинні зробити свій внесок у відновлення України», – повідомила Пріцкер. – З юридичного погляду питання, як це зробити, перебуває у стадії розробки».
  • Вона додала, що США заморозили російські суверенні активи на суму $8 млрд, більша частина яких перебуває в ЄС та Японії.
  • Київ уже давно закликає до створення механізму залучення коштів як прямого вкладу. До Сенату США внесено законопроєкт, який дозволить Байдену конфіскувати суверенні активи Росії та передати їх Києву для довгострокового відновлення України. Але у верхах адміністрацій США та ЄС є сумніви щодо доцільності такого рішення, що ускладнює узгодження плану західними союзниками.
  • Експерти ЄС зустрічаються в середу, 27 вересня, щоб обговорити варіанти на тлі тиску з боку деяких членів ЄС з метою домовитися про механізм переказу прибутку, включаючи відсоткові виплати, із заморожених активів. Триетапний план, що обговорюється, передбачає спочатку знерухомити ці кошти і відкласти їх, а потім використовувати їх для України.

Контекст

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. У лютому Шмигаль повідомив в інтервʼю Forbes, що в України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла й критичної інфраструктури, а також підтримки бізнесу.

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За даними обласних військових адміністрацій, на початок травня цього року зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків і понад 142 000 приватних садиб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні