ЄС вивчає можливість надання Україні прибутку від заморожених російських активів на €196,6 млрд – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС вивчає можливість надання Україні прибутку від заморожених російських активів на €196,6 млрд – FT

Getty Images

Офіційні особи держав-членів та Європейської комісії зустрілися в середу, 24 травня, щоб обговорити майбутнє відсотків, що генеруються російськими активами, які зберігаються в Euroclear, найбільшій у світі розрахунковій палаті, пише Financial Times із посиланням на джерела. Йдеться про активи на майже €200 млрд.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Цей крок не призведе до експропріації самих активів, але означатиме посилення фінансового тиску Заходу на Росію. Санкції заморозили €196,6 млрд російських активів у Euroclear, за даними уряду Бельгії, з яких €180 млрд – активи російського Центрального банку.
  • Активи генерують гроші за рахунок купонів і погашень, які застрягли терміном до року. Ці гроші реінвестує Euroclear, і чиновники ЄС зацікавлені, щоб саме прибуток, отриманий від реінвестування, був переказаний в Україну.
  • Відповідно до стандартної практики, Euroclear позичає залишки коштів своїх клієнтів, щоб мінімізувати кредитний ризик, та утримує отримані відсотки. Нинішня ситуація з високими процентними ставками, а також незвичайне накопичення платежів через санкції призвели до того, що розрахункова палата отримала неймовірний прибуток. У першому кварталі цього року Euroclear повідомила про виплату відсотків у розмірі €734 млн на залишки коштів від активів, що перебувають під санкціями проти РФ.
  • Деякі чиновники вважають, що цей принцип можна застосувати до ширшого кола заморожених російських активів, зокрема тих, що застрягли в люксембурзькій розрахунковій компанії Clearstream.
  • Інше джерело сказало, що «фінансові установи не знають, що робити з цими грошима», і що варіант спрямування прибутку на допомогу Україні видається «багатообіцяючим». Декілька джерел попередили, що юридичні наслідки все ще необхідно розглянути, і такий крок, ймовірно, вимагатиме ширшої міжнародної підтримки, оскільки він може вплинути на фінансові ринки. У 2022 році Euroclear мала цінні папери на суму €35,6 трлн.
  • За словами джерел, ЄС також розглядає можливість активного управління прибутком для більшої кількості грошей. Це можна зробити через механізм управління активами або через саму Euroclear, яка інвестуватиме активи відповідно до інструкцій.
  • Єврокомісія заявила, що «вивчає способи використання російських заморожених та знерухомлених активів», щоб «гарантувати, що Росія відшкодує збитки, завдані Україні». Зазначається, що переговори з міжнародними партнерами продовжуються, але вони «складні як з юридичного, так і з технічного погляду». Чиновники ЄС мають намір подати більш конкретні пропозиції щодо російських активів на зустрічі лідерів ЄС наприкінці червня.

Контекст

Euroclear стикається із судовими позовами з боку контрагентів у Росії. У березні орган заявив, що не розподілятиме «жоден прибуток, повʼязаний із російськими санкціями, поки ситуація не проясниться».

Бельгійський уряд окремо заявив, що має намір використати податкові надходження від прибутку, отриманого від заморожених активів до Euroclear, для допомоги Україні, витративши гроші на військову та гуманітарну допомогу, а також на допомогу біженцям. За словами урядовця, цього року Бельгія розраховує отримати не менше €625 млн у вигляді податків на відсотки.

3 січня премʼєрміністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

У лютому видання Delfi писало, що Євросоюз не зміг виявити активи Центрального банку РФ у розмірі €300 млрд. Як стало відомо Delfi з джерел у Брюсселі та Києві, обсяг резервів ЦБ РФ, знайдених у країнах ЄС, значно нижчий від суми в €300 млрд, яку озвучили невдовзі після початку вторгнення Росії в Україну 24 лютого минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні