Категорія
Новини
Дата

ЄС відмовиться від планів зупинити танкери, які перевозять російську нафту в треті країни – Bloomberg

Європейський Союз збирається пом’якшити свій пакет санкцій щодо експорту російської нафти, пише Bloomberg з посиланням на офіційні документи. Йдеться про відмову від заборони для європейських суден транспортувати російську нафту третім країнам.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На виключенні пункту з шостого пакета наполягала, зокрема, Греція, яка входить до числа найбільших судновласників у світі. Причиною вказана відсутність згоди між країнами G7, кажуть джерела агентства.
  • Водночас ЄС залишає заборону на страхування поставок, яка все одно буде значною перешкодою для експорту російської нафти, пише видання.
  • Нові пропозиції передбачають, що заборона на страхування суден не стосуватиметься продукції, яка не походить з Росії, навіть якщо вона проходить через РФ транзитом. Це звільнило б нафту з Казахстану чи інших третіх країн, зазначає видання.
  • Норма набуде чинності через три місяці після її офіційного затвердження. На практиці це має обмежити продаж нафти з РФ. Основні гравці, швидше за все, обходитимуть стороною нафту з РФ. Проте, опитані Bloomberg експерти припускають, що торгівля може ще більше перейти до тіньової економіки.

Контекст

У шостому пакеті санкцій ЄС планував заборонити транспортування нафти та палива, які походять із РФ або експортувалися з РФ, у треті країни, зокрема шляхом переміщення з судна на судно. 

Обмеження на страхування суден практично закриє доступ Росії до ринків збуту продукції, сказав у коментарі WSJ Дарс Барстад, директор Frontline Ltd – компанії з найбільшим танкерним флотом у світі.

Компанії почнуть масово відмовлятися від транспортування енергетичної продукції РФ, вважає Барстад. Вони не зможуть застрахувати судна від загроз для природи, а значить, перестануть здійснювати рейси з російською нафтою на борту. Аналогічні санкції ЄС запровадив 10 років тому проти Ірану, щоб обмежити експорт нафти з країни. 

Греція допомагає РФ обходити санкції, попри спроб ЄС заборонити експорт російських енергоресурсів, повідомила напередодні німецька Die Welt. Квітнева частка Греції в транспортуванні російської нафти зросла втричі порівняно з 2021 роком.

За даними страхової компанії Lloydʼs, у квітні з портів РФ виїхало 190 танкерів, з них 76 – під грецьким прапором. Таким чином танкери з російською нафтою продовжують безперешкодно заходити в європейські порти попри санкції ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні