Категорія
Новини
Дата

ЄСПЛ буде судити Росію за порушення прав людини на Донбасі. Що дасть Україні позитивне рішення суду

Українські громадяни та бізнес, які постраждали від агресії Росії через окупацію нею територій Донецької та Луганської областей, можуть отримати можливість стягнення компенсації з країни-агресора. На 26 січня заплановане перше засідання ЄСПЛ у цій справі, повідомив Forbes міністр юстиції Денис Малюська.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Заява про системні порушення прав людини Російською Федерацією на Донбасі була подана до ЄСПЛ у 2014 році. 26 січня у Страсбурзі у справі «Україна та Нідерланди проти Росії» («Справа щодо Донбасу») розпочнеться перше засідання.
  • Україна буде доводити існування так званої «адміністративної практики» РФ щодо порушень Конвенції з прав людини та Протоколів до неї протягом усього періоду окупації частини території Донецької та Луганської областей, починаючи з квітня 2014 року.
  • ЄСПЛ має визнати, що з певного періоду «частина Донбасу контролюється Російською Федерацією і за всі смерті та втрачені активи відповідає РФ», заявив Малюська. За його словами, це відкриє шлях для великої кількості позовів як від громадян, так і від юридичних осіб. Розгляд справ може початися через два роки.
  • Позов може подати як фізична, так і юридична особа. Для цього потрібно довести, що майно належить позивачу, показати його вартість та пояснити причини, з яких позивач не може ним наразі користуватися, пояснили в Мінюсті.

Цитата

«Росія прописала у себе в законодавстві право не виконувати рішення ЄСПЛ. Великий бізнес зможе компенсувати збитки за рахунок міжнародних активів РФ. Для громадян зробити це буде складніше – тут важлива міжнародна підтримка», — сказав Малюська.

Контекст

Рішення ЄСПЛ щодо прийнятності у справі «Україна та Нідерланди проти Росії» має полегшити підтримку позовів громадян та компаній проти РФ як в ЄСПЛ, так і в інвестиційних арбітражах. Воно буде основою, на якій справи рухатимуться далі, щоб заявники могли стягувати компенсації з держави-агресора.

14 січня ЄСПЛ визнав свою юрисдикцію у справі «Україна проти Росії (стосовно Криму)», в якій Київ оскаржує послідовні дії Москви, так звану «адміністративну практику», на порушення європейської Конвенції про права людини на окупованому півострові. Суд прийняв до розгляду майже всі претензії України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні