Категорія
Новини
Дата

ЄЦБ вимагатиме від італійського банку UniCredit скоротити бізнес у Росії – Reuters

Європейський центральний банк (ЄЦБ) вимагатиме від італійського банку UniCredit скоротити бізнес у РФ. Про це пише Reuters з посиланням на два джерела, знайомих із дискусіями щодо цього питання.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • ЄЦБ тисне на другий за величиною європейський банк, щоб той припинив фінансові звʼязки Європи з Москвою, зазначає агентство. Очікується, що вимоги до UniCredit будуть аналогічними тим, що регулятор висунув австрійському Raiffeisen Bank.
  • За даними Reuters, після кількох місяців обговорень ЄЦБ збирається направити UniCredit припис, який зобовʼяже банк скоротити бізнес у Росії. Це може стати одним із останніх кроків перед тим, як регулятор зможе застосувати до банку санкції.

Контекст

У березні 2022 року UniCredit заявив, що розглядає можливість припинення діяльності в РФ через вторгнення РФ до України. Тоді можливі втрати від цього банк оцінював у €7,4 млрд.

У травні 2022-го італійська група розпочала переговори про продаж свого російського підрозділу. За даними джерел FT, компанія відхилила пропозицію групи «Інтеррос» мільярдера Володимира Потаніна, яка намагалася купити «Юнікредит банк» через невигідні умови угоди.

У лютому гендиректор UniCredit Андреа Орчель заявив, що стратегія банку щодо Росії залишається незмінною, і що італійський кредитор продовжує скорочувати бізнес.

Російський підрозділ банку повідомив про прибуток до оподаткування в розмірі €890 млн у 2023 році, що становить близько 7,7% від загального обсягу групи. У довоєнному 2021-му прибуток до оподаткування становив €210 млн.

Попри те, що кредити російського підрозділу скоротилися вдвічі порівняно з попереднім роком, а кількість співробітників – на 8%, до приблизно 3150 осіб, доходи зросли на 17%.

Раніше цього тижня повідомлялося, що ЄЦБ направить до австрійського Raiffeisen Bank, який все ще шукає спосіб позбутися російського активу без великих втрат, вимогу про прискорення процесу згортання бізнесу в Росії. RBI заявив, що останній проєкт пропозицій ЄЦБ включав вимоги скоротити як кредити російським клієнтам на 65% порівняно з третім кварталом 2023 року, так і міжнародні платежі, що виходять з РФ, до 2026-го.

Іноземні компанії у 2022 році втратили через вихід з російського ринку понад $107 млрд у вигляді списання активів та втраченого прибутку, свідчать дані Reuters на основі аналізу звітів компаній. Обсяг збитків зріс на третину з моменту останнього підрахунку в серпні минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні