Категорія
Новини
Дата

«Чим раніше, тим краще». Raiffeisen прокоментував терміни можливої угоди зі Strabag

Австрійський Raiffeisen Bank International, найбільший західний банк у Росії, не може назвати точні терміни угоди з купівлі частки в австрійській Strabag, яка тривалий час належала російському підсанкційному мільярдеру Олегу Дерипасці, повідомив СЕО банку Йоханн Штробль, пише Reuters. За його словами, угода має відбутися «чим раніше, тим краще».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Штробль заявив стосовно угоди акціонерам на щорічних загальних зборах: «Чим раніше, тим краще».
  • Ці коментарі є останнім кроком у спробі RBI розблокувати частку в складній угоді, щоб звільнити частину своїх мільярдів, які застрягли в Росії. 
  • 20 березня агентство Reuters повідомило, що представники Міністерства фінансів США висловили стурбованість щодо угоди на суму €1,1 млрд на зустрічах із банком та австрійською владою.
  • Раніше цього тижня RBI заявив, що угода відповідає санкційному законодавству, але «вимагає ретельної перевірки». У грудні RBI оголосив про намір купити частку Strabag у російської Rasperia Trading Limited, компанії, що контролює російський бізнесмен Олег Дерипаска, який потрапив під санкції. RBI тоді заявив, що планує закрити угоду до кінця березня.
  • У четвер Штробль повідомив акціонерів, що банк відповів на запитання кількох органів влади, зокрема в Сполучених Штатах.
  • «Ми продовжуємо вірити… що така угода законна та можлива», – заявив він акціонерам.

Контекст

Австрійська Strabag, одна з найбільших будівельних компаній Європи, не могла позбутися звʼязків із цією країною через Дерипаску, якому належало 27,8% акцій компанії. Викупити частку Дерипаски не дозволяли європейські санкції – його пакет було заморожено ще 2022 року.

У грудні 2023-го RBI повідомив, що через свою російську «дочку» планує викупити за €1,5 млрд заморожені акції Дерипаски в Strabag. Очікувалось, що RBI викупить пакет акцій Strabag у російської компанії Дерипаски Rasperia Trading Limited за €1,5 млрд.

Райффайзен Банк хотів передати материнському RBI отримані акції у вигляді дивідендів у натурально-речовій формі, а австрійський банк зберіг би їх як довгострокову інвестицію. 

Ситуація виглядала так, що сторони знайшли спосіб провести угоду в обхід санкцій. Угода могла бути вигідною, зважаючи на те, з чим доводиться стикатися західним компаніям у процесі виходу з РФ. Щоб вивести €1,5 млрд, за новим російським законодавством, необхідно зробити 50% знижку і заплатити 10% так званого добровільного внеску до бюджету РФ.

Наприкінці березня Дерипаска передав свої акції у Strabag російській компанії Iliadis. Для RBI це може стати першим кроком до угоди для виведення прибутків із РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні